Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Prima zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO
Prima zi a reuniunii miniștrilor aliați ai apărării a fost dedicată temei centrale a consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, cu accent pe realizarea prezenței înaintate pe flancul estic. Miniștrii au analizat stadiul implementării deciziilor din acest domeniu, adoptate la Varșovia, evaluând situația realizării prezenței înaintate avansate pentru regiunea baltică și a prezenței înaintate adaptate pentru zona Mării Negre. În acest sens, au prezentat informări sintetice aliații din statele care au calitatea de națiuni cadru, națiuni gazdă sau state contributoare la grupurile de luptă care vor fi constituite în țările baltice și Polonia, respectiv Brigada Multinațională din România.
Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul norvegian
În marja Reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, miercuri, 26 octombrie, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul norvegian, Ine Marie Eriksen Søreide.
Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul britanic
În marja reuniunii miniștrilor aliați ai apărării, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut miercuri, 26 octombrie, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, o întâlnire cu secretarul britanic pentru apărare, Michael Fallon.
Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul canadian
În marja Reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, miercuri, 26 octombrie, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan.
Concluziile Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO
Miniștrii apărării au abordat, în cadrul cinei de lucru din seara zilei de 26 octombrie, tema proiectării stabilității dincolo de granițele Alianței, ca al doilea palier important de lucru pentru implementarea deciziilor adoptate în iulie la Varșovia. În acest sens, au fost adoptate următorele decizii: lansarea viitoarei activități NATO de instruire și dezvoltare a capacităților de apărare din Irak (NCTB-I), începând cu luna ianuarie 2017, continuarea efortului Alianței în Marea Egee și lansarea unei noi operații de securitate maritimă în Mediterana Centrală (Operația SEA GUARDIAN). Aceasta va oferi cadrul de asigurare a sprijinului aliat pentru Operația Uniunii Europene SOPHIA.