Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT
Joi, 29 iulie a.c., a avut loc, în prezența secretarului de stat Sorin Encuțescu, analiza activităților desfășurate de Secția Tradiții Militare și Educație Civică din Ministerul Apărării Naționale în primul semestru al anului 2004.
Secția Tradiții Militare și Educație Civică este o structură care se regăsește, sub diferite denumiri, și în armatele statelor membre N.A.T.O., având domenii de activitate, responsabilități și competențe asemănătoare.
În primul semestru al acestui an, colectivul secției a elaborat instrucțiuni și programe pentru cunoașterea și promovarea tradițiilor militare în armată și societate, a desfășurat activități pentru clasarea, controlul și punerea în valoare a monumentelor istorice din unitățile militare. De asemenea, a analizat, în cadrul secretariatului Comisiei de Heraldică și Denumiri a Ministerului Apărării Naționale, propunerile pentru instituirea de însemne heraldice, a continuat colaborarea cu partenerii externi pentru aplicarea, în domeniile are privesc Ministerul Apărării Naționale, a acordurilor internaționale încheiate de România privind îngrijirea cimitirelor de război.
Compusă din 6 ofițeri și 3 funcționari publici, secția a inițiat acțiuni de coordonare și control la cercurile și bibliotecile militare, a elaborat norme metodologice în domeniile: tradiții militare, heraldică militară, cluburi militare, biblioteci militare, utilizarea armamentului de artilerie ca obiecte pentru expunere statică la monumente din unitățile militare sau la cele aparținând instituțiilor publice. De asemnea, Secția Tradiții Militare Educație Civică a coordonat modul de aplicare a Legii nr.170/1997 prin care s-a ratificat Acordul interguvernamental româno-german privind mormintele de război. În temeiul prevederilor acestui acord, a organizat o tabără româno-germană pentru îngrijirea mormintelor de război la Focșani, în cursul lunii mai, și a demarat pregătirile pentru taberele similare care vor avea loc în luna septembrie la Buzău și Iași.
De asemenea, a participat la organizarea unor programe de valorificare a tradițiilor militare, a tradițiilor naționale și de cunoaștere a simbolurilor naționale cum sunt: „Ziua Independenței Naționale“, „Ziua Eroilor“, „Ziua Drapelului Național“, „Ziua Imnului“, „Comemorare Ștefan cel Mare și Sfânt - 500 de ani“.
Secretarul de stat Sorin Encuțescu a evidențiat că resubordonarea unor instituții centrale de cultură ale armatei nu a fost însoțită și de preluarea gestionării fenomenului cultural militar în ansamblul său, sistemul cercurilor militare, muzeelor și bibliotecilor fiind în acest moment divizat în subordinea mai multor structuri centrale.
În condițiile elaborării și adoptării unor acte normative care să prevadă desfășurarea într-o concepție unitară a activităților de tradiții militare, educație civică și culturală, Secția Tradiții Militare și Educație Civică se va afirma și mai mult ca structură unicat prin domeniile și responsabilitățile pe care le are în armată.
Biroul de Presa al M.Ap.N.