Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, la Reuniunea SEDM
Șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, a participat luni, 22 octombrie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale inițiativei regionale “Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Sud-Estul Europei”(SEDM), care a avut loc la Kiev.
Pe parcursul reuniunii s-au purtat discuții în legătură cu stadiul și perspectivele dezvoltării inițiativei SEDM (South Eastern Europe Defence Ministerial) în contextul evoluțiilor securității regionale.
Pe ordinea de zi a figurat aderarea Ucrainei la SEEBRIG, ca membru cu drepturi depline, aderare acceptată în unanimitate și, totodată, a fost semnată nota de accedere a Bosniei-Hertegovina la inițiativa SEDM. În cadrul acestei reuniuni a fost semnat Planul de cooperare bilaterală pentru anul 2008 între Ministerul Apărării din Ucraina și Ministerul român al Apărării.
Un punct aparte al agendei l-a constituit prezentarea principalelor activități desfășurate în cadrul Brigăzii Multinaționale din Sud-estul Europei (SEEBRIG), în perioada care a trecut de la ultima reuniune a miniștrilor apărării SEDM, de către generalul de brigadă dr.Virgil Bălăceanu, comandantul SEEBRIG.
Delegația română a reiterat faptul că țara noastră susține o nouă participare a SEEBRIG la misiuni în sprijinul păcii sub egida NATO, UE sau ONU și a reliefat aspectul că pentru România cooperarea militară regională reprezintă o dimensiune importantă care contribuie la asigurarea și întărirea stabilizării și securității regionale din sud-estul Europei și la sprijinirea statelor din această regiune în procesul de integrare europeană și euro-atlantică.
***
Scopul principal al inițiativei SEDM, este intensificarea procesului de înțelegere și cooperare politico-militară regională, menit să contribuie la întărirea stabilității și securității în Europa de Sud-Est (SEE).
Statele reprezentate la evenimentul din capitala Ucrainei au fost: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Slovenia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Ucraina și delegația Comandamentului SEEBRIG. Ca observatori au fost prezente Bosnia-Herțegovina, Georgia, Muntenegru și Serbia.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării