Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Militari români defilează pe sub Arcul de Triumf din Paris
Pentru prima oară, un detașament al Armatei României participă la defilarea pe sub Arcul de Triumf din capitala franceză, după ce, la asemenea evenimente, a fost prezent numai Drapelul de luptă al Regimentului de Gardă.
Alături de soldații români, vor fi prezente detașamente formate din militari din toate statele membre ale Uniunii Europene, invitate de ministerul francez al Apărării la activitățile organizate la Paris. Ministerul român al Apărării este reprezentat la această sărbătoare de generalul-maior Ștefan Oprea, director adjunct în Statul Major General.
Subunitatea românească, comandată de locotenent-colonelul Ivan Răileanu, a efectuat antrenamente pe bulevardul parizian alături de cei peste 6000 de participanți la paradă, urmând ca pe parcursul manifestărilor din data de 14 iulie să poarte uniforma “Alexandru Ioan Cuza”.
Informații suplimentare despre paradă pot fi accesate la adresa:
Ministrului Apărării Francez
*
* *
Relațiile de cooperare dintre România și Franța au avut de-a lungul timpului o evoluție ascendentă și se desfășoară în contextul Parteneriatului special româno-francez, ințiat în februarie 1997.
Cooperarea militară româno-franceză se derulează pe baza unor planuri bilaterale în domeniul militar, respectiv de colaborare pe linia înzestrării, domeniile principale fiind cele ale politicii de apărare, pregătirii personalului militar și civil, instruirii în comun la nivelul categoriilor de forțe, profesionalizării armatei și al cercetării tehnico-științifice.
În acest cadru, sunt organizate instruiri în comun ale vânătorilor de munte și ale piloților din cele două armate, stagii de pregătire la școlile de aplicație pentru infanterie, artilerie și transmisiuni, precum și participări la exerciții multinaționale.
Ofițeri din Forțele Navale Române participă la stagii de pregătire la bordul unor nave franceze. Menționăm că limba franceză este învățată în academiile și centrele de limbi străine.
Începând cu anul 1990, au fost oferite militarilor armatei române 400 de locuri la diferite forme de pregătire în Franța, în domenii precum: comandă și stat major, tehnico-ingineresc, limbi străine, logistică, medical și justiție militară. Cooperarea în domeniul învățământului militar tehnic superior se realizează prin cursuri, prelegeri, stagii de pregătirea tezelor de doctorat ale reprezentanților Academiei Tehnice Militare în instituții franceze de învățământ superior.
Partea română a beneficiat, până în anul 2006, și de expertiză pe probleme de învățământ militar, prin prezența unui consilier francez la Direcția Management Resurse Umane.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării
Biroul de Presă al Ministerului Apărării