Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ceremonialul de mutare a Comandamentului SEEBRIG
La activitate vor participa reprezentanți politici și militari ai țărilor care compun inițiativa regională a Forței Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE), oficialități din România, reprezentanți ai autorităților constănțene.
Comandamentul SEEBRIG se află la Constanța din anul 2003, România contribuind la structura brigăzii cu un batalion de infanterie, o companie de geniu, un pluton de cercetare, un pluton de transport și o grupă de ofițeri și subofițeri de stat major. În calitate de Națiune Gazdă, în perioada 2003-2007, România a asigurat și două subunități de sprijin (o companie de stat major și una de transmisiuni).
În urma desfășurării procesului de evaluare a capacității operaționale de către NATO, SEEBRIG a fost declarată operațională în luna octombrie 2004. Pachetul de forțe al SEEBRIG-lui a fost înaintat la NATO și UE, pentru a fi luat în calcul în vederea participării la o operațiune în sprijinul păcii condusă de Alianță sau Uniune.
Comandamentul SEEBRIG și două subunități de sprijin (din care au făcut parte și 233 de militari români) au participat, timp de șase luni, în anul 2006, la misiunea Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF), acționând sub mandat ONU și sub conducerea operațională a NATO. Brigada a avut misiunea de a conduce operațiuni de securitate și asistență în capitala afgană Kabul și în zona adiacentă acesteia, cu scopul de a sprijini guvernul în menținerea unui climat stabil de securitate.
Inițiativa Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei (SEDM) a fost lansată în martie 1996, având drept scopuri promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, dezvoltarea capacităților defensive, a cooperării prin eforturi colective și facilitarea proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice. Statele participante la inițiativă sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia, Ucraina și SUA.
Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei și a Comitetului Director Politico-Militar, precum și comanda SEEBRIG, sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de fiecare dintre țările semnatare. Din iulie 2005, președinția politico-militară a MPFSEE este deținută de Albania, iar comanda militară a SEEBRIG de Bulgaria. Începând din luna iunie, comandamentul SEEBRIG se va muta, pentru patru ani, la Istanbul, iar noul comandant va fi asigurat de România.
Jurnaliștii care doresc să participe la ceremonialul din data de 31 mai se pot acredita la Centrul de presă care funcționează la sediul SEEBRIG, tel./fax 0241-67.18.44. Aceștia vor fi așteptați joi, 31 mai a.c., între orele 11.40 și 12.00, pe platoul din fața Cazinoului din Constanța.
Persoane de contact: locotenent-colonel Florin Jipa, telefon 0788 566162, și maiorul Gabriel Purice, telefon 0722 738153.
Biroul de Presă