Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Înmânare de drapele de luptă la Focșani
Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Armamente, ing. Ioan Ion le va înmâna drapelele, simboluri ale onoarei, gloriei și vitejiei militare, comandanților Batalionului 81 Artilerie, Batalionului 83 LAROM, Batalionului 96 LAROM, Batalionului 84 Asigurare Date și Batalionului 85 Logistic.
La ceremonial vor participa, de asemenea, locțiitorul șefului Statului Major General, general-locotenent dr. Sorin Ioan, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior dr. Teodor Frunzeti, comandanți de mari unități, reprezentanți ai autorităților publice locale, veterani de război.
Activitatea va începe la ora 13.30, în cazarma Brigăzii 8 Artilerie Mixtă, Bulevardul București, nr. 4-6, Focșani.
Informații suplimentare despre desfășurarea ceremonialului poate oferi ofițerul de relații publice al Brigăzii 8 Artilerie Mixtă, maior Marian Geană, 0721 439721.
Pe 10 noiembrie 2006, se împlinesc 163 de ani de la înființarea, prin Porunca domnească a lui Gheorghe Dimitrie Bibescu, a primei baterii de artilerie menită "să slujească întru paza bunei rânduieli și liniștei obștești”.
Artileria a contribuit substanțial la obținerea victoriilor armatei române în războiul de independență și în cele două războaie mondiale, înregistrând totodată etape distincte ale modernizării, în funcție de evoluțiile gândirii militare și de modificările caracteristicilor câmpului de luptă.
Pregătirea teoretică și practică a artileriștilor, care au în dotare tehnică de ultimă generație, a fost probată în aceast an pe parcursul exercițiului ROMEX 06, care a demonstrat din nou capacitatea unor unități ale Forțelor Terestre Române de a duce acțiuni de luptă de apărare și ofensive în conformitate cu standardele NATO.
În prezent se evidențiază tendința trecerii armamentului de artilerie de la preponderența țevii la aceea a lansatoarelor de rachete, de la instrumentele optice de observare a țintelor la sistemele electrono-optice, cu posibilități de vedere pe timp de noapte și de detectare termică a obiectivelor. Artileria este capabilă să lovească obiective situate până la aproximativ 45 kilometri, iar la ocuparea poziției de tragere dispozitivul GPS (sistem de poziționare globală) determină automat coordonatele locului de stație. Conducerea focului artileriei se realizează în prezent prin intermediul unui sistem automatizat de conducere a focului, care integrează elementele dispozitivului de luptă.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării