Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ceremonial militar la Carei
La eveniment vor participa Corneliu Dobrițoiu, secretar de stat în Ministerul Apărării, general-locotenent Florian Pință, locțiitorul șefului Statului Major General, reprezentanți ai instituțiilor statului și ai autorităților publice locale.
x x x
După 23 august 1944, România a avut o contribuție substanțială la eforturile de război ale Națiunilor Unite. Armata română a alungat trupele germane de pe teritoriile controlate de statul român și a realizat apărarea strategică a granițelor și a liniei temporare de demarcație româno-ungare din Crișana și Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Sub acoperirea strategică a românilor, trupele sovietice au parcurs aproximativ 1.000 de kilometri într-un timp foarte scurt și, fără să întâmpine rezistență, au trecut prin strâmtorile din Caparții Occidentali și Meridionali, în zona Banatului.
În toamna anului 1944, Armatele 1 și a 4-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părții de nord-est a României, al cărei obiectiv a fost atins între 21 și 25 octombrie, când forțele inamice au fost alungate din orașele Carei și Satu Mare, dincolo de granița româno-ungară.
Pentru eliberarea orașului Carei a fost concepută o mare manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistența inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar militarii Regimentelor 34 și 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeași noapte, iar dimineața zilei de 25 octombrie au eliberat orașul Carei.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării