Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 28 aprilie, la Bruxelles, cu Andrius Kubilius, comisarul european pentru Apărare și Spațiu.
Discuțiile au vizat consolidarea pregătirii României în domeniul apărării și intensificarea cooperării industriale europene, în contextul noului pachet legislativ adoptat de Comisia Europeană, cu relevanță strategică pentru securitatea Uniunii.
Cei doi oficiali au analizat mijloacele de atingere a obiectivelor stabilite în Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare și au discutat despre valorificarea sprijinului financiar disponibil prin Pachetul de inițiative „Readiness 2030”.
În acest cadru, ministrul Angel Tîlvăr a subliniat necesitatea flexibilizării instrumentelor europene în vederea facilitării investițiilor în domeniul apărării și a menționat intenția României de a activa clauza derogatorie prevăzută în Pactul de Stabilitate și Creștere.
De asemenea, oficialul român a exprimat interesul pentru accesarea finanțării oferite prin instrumentul SAFE (Safe Action for Europe), cu accent prioritar pe proiectele dedicate sistemelor terestre și navale, echipamentelor de infanterie, soluțiilor de contramobilitate militară, respectiv tehnologiilor de comandă și control.
„Într-un context geopolitic dinamic, investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene. România își asumă activ acest rol, sprijinind proiectele lansate de Comisia Europeană”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
În ceea ce privește dezvoltarea industriei europene de apărare, oficialul român a pledat pentru o distribuție geografică echilibrată a investițiilor și pentru stimularea colaborării transfrontaliere între întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, a subliniat importanța extinderii parteneriatelor strategice cu state terțe care împărtășesc valorile europene, pentru a întări lanțurile globale de aprovizionare cu materii prime critice.
De asemenea, cei doi oficiali au evidențiat importanța urgentării procesului de adoptare a Regulamentului Programului European pentru Industria de Apărare (EDIP).
* * *
Propunerea de regulament SAFE, pilon al planului ReArm Europe Plan / Readiness 2030, vizeazǎ un nou instrument financiar prin care se vor putea asigura statelor membre împrumuturi garantate din bugetul UE de pânǎ la 150 miliarde euro pentru achiziții în comun de capabilitǎți militare.