Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit vineri, 14 februarie, cu Jim Taiclet, CEO al companiei americane Lockheed Martin, unul dintre principalii parteneri ai României în domeniul cooperării industriale și al înzestrării militare.
Întrevederea a avut loc în marja Conferinței de Securitate de la München, care s-a desfășurat în această perioadă.
Discuțiile au fost axate pe analiza stadiului programelor de înzestrare cu sisteme de înaltă tehnologie produse de compania Lockheed Martin, derulate în prezent de Armata României și identificarea modalităților de eficientizare a proceselor de operaționalizare a celor intrate deja în dotare, ca aspecte esențiale pentru consolidarea capacităților naționale de apărare, cu accent pe transferul de tehnologie și dezvoltarea industriei de apărare a țării noastre.
Angel Tîlvăr a subliniat că Ministerul Apărării Naționale rămâne ferm angajat în decizia de a fructifica la maximum posibil oportunitățile de cooperare industrială deschise pentru economia națională de programele de înzestrare pe care le planifică și le implementează. Dezvoltarea de capacități de producție de înaltă tehnologie pe teritoriul național sau cooptarea agenților economici autohtoni în derularea proceselor de mentenanță pe întreaga durată de viață a echipamentelor achiziționate va contribui la creșterea rezilienței strategice a României.
„Stimularea cooperării dintre companii precum Lockheed Martin și industria de apărare din România, prin proiecte comune și transfer de tehnologie, reprezintă o prioritate strategică. Această direcție este esențială pentru dezvoltarea capabilităților industriei naționale de apărare și pentru creșterea implicării companiilor românești în programele majore de achiziție și modernizare militară”, a afirmat ministrul Tîlvăr.
Partea americană a confirmat, în acest context, interesul pentru intensificarea cooperării industriale cu România, cu potențialul de a genera noi locuri de muncă de înaltă calificare în industria autohtonă de apărare și de a stimula creșterea economică în acest sector esențial.
De asemenea, CEO-ul Lockheed Martin a reafirmat angajamentul de a sprijini România prin accelerarea calendarului de livrare a echipamentelor contractate de țara noastră.
Ministrul Tîlvăr a subliniat calitatea ridicată a produselor furnizate de Lockheed Martin și a evidențiat contribuția semnificativă a companiei la procesul de transformare și modernizare a Armatei României de-a lungul celor 27 de ani de cooperare.
Printre proiectele comune de succes aflate în derulare este și găzduirea pe teritoriul național a Centrului European de Instruire F-16 manifestată sub aspectul angajamentului țării noastre de a oferi piloților români și din statele partenere, inclusiv Ucraina, un mediu de pregătire la cele mai înalte standarde, cu acces la resurse tehnice și expertiză de ultimă generație.
Ministrul apărării naționale a reafirmat, în acest context, faptul că România alocă, pentru al nouălea an consecutiv, peste 2% din PIB bugetului Apărării, din care peste 20% este destinat achizițiilor majore de tehnică modernă, subliniind astfel continuitatea și predictibilitatea investițiilor în consolidarea securității naționale și regionale.