Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a înmânat drapelul României căpitanului echipei de militari răniți care va reprezenta țara noastră la ediția din acest an a Jocurilor Invictus Vancouver și Whistler 2025, plutonierul-adjutant (rtr.) Daniel Porumb, într-o ceremonie care s-a desfășurat miercuri, 5 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naționale.
La activitate, care a avut loc înainte de plecarea echipei către Canada, au participat, alături de militarii veterani, secretarul de stat Simona Cojocaru, șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, șefi ai unor structuri centrale din MApN, antrenorii și staff-ul tehnic al lotului, membri de familie ai sportivilor, precum și invitați reprezentând sponsorii lotului înscris în competiție.
Ministrul Angel Tîlvăr i-a asigurat pe membrii Invictus de întreaga susținere a conducerii MApN și a reiterat faptul că aceștia reprezintă un model pentru întreaga societate.
„Continuați să fiți, la fel ca în teatrele de operații, cei mai buni ambasadori ai Armatei României! Vă asigur că întreaga echipă de conducere a Ministerului Apărării Naționale vă va fi alături pentru a vă atinge toate obiectivele propuse. Performanțele dumneavoastră generează efecte pozitive în societate, continuând să ne învețe atât de necesarele lecții ale voinței, perseverenței și solidarității, fairplay-ului și rezilienței”, a spus ministrul apărării naționale.
De asemenea, Angel Tîlvăr a mulțumit familiilor, antrenorilor și staff-ului tehnic pentru susținerea permanentă a militarilor răniți. „Mă bucur să văd alături de dumneavoastră familiile și prietenii care, cu siguranță, au contribuit din plin la acest parcurs către jocurile de la Vancouver. Vă mulțumesc pentru că i-ați încurajat și sprijinit să se pregătească așa cum și-au dorit pentru această competiție și pentru efortul pe care îl depuneți în fiecare zi, alături de ei”, a transmis ministrul apărării naționale în cadrul ceremoniei.
Plutonierul-adjutant (rtr.) Daniel Porumb, căpitan, în premieră, al Invictus Team Romania, a spus că, „în calitate de căpitan al echipei, vă asigur că vom depune tot efortul necesar pentru a aduce glorie țării noastre, așa cum am făcut și la Jocurile Invictus anterioare, dar și în teatrele de operații, și că vom onora cu toată forța încrederea pe care ne-o acordați”.
***
Invictus Games este o competiție sportivă internațională, care a avut loc pentru prima dată în anul 2014, ce își propune să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoștinței care se cuvine luptătorilor răniți în acțiuni militare.
Aflat la cea de-a șaptea ediție, evenimentul de anul acesta se va desfășura în perioada 8-16 februarie, la Vancouver și Whistler, în Canada și va reuni peste 500 de competitori din 23 de națiuni din întreaga lume.
România participă pentru a cincea oară la Jocurile Invictus, după edițiile din Toronto (2017), Sydney (2018), Haga (2022), Düsseldorf (2023), cu o echipă formată din 19 militari răniți, clasați cu gradele I, II și III de invaliditate sau apt limitat, care vor concura la șapte discipline sportive adaptive individuale, respectiv schi alpin, snowboarding, schi nordic, curling, skeleton, înot, canotaj în sală, și una de echipă - volei din poziția șezând.
La cele patru ediții anterioare, Invictus Team România a obținut 40 de medalii – 15 de aur, 16 de argint și 9 de bronz.
Delegația care va însoți lotul României în Canada va fi condusă de directorul Statului Major al Apărării, generalul-maior Valentin Brînzei.