Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat, în perioada 15-16 ianuarie, la Reuniunea Comitetului Militar al NATO în formatul șefilor apărării (NATO Military Committee in Chiefs of Defence Session - MCCS), organizată la sediul Alianței din Bruxelles.
Agenda reuniunii s-a axat pe teme privind misiunile aflate în derulare, inclusiv cea de asistență pentru Ucraina, procesul aliat de planificare a apărării, cooperarea cu partenerii, respectiv măsuri de accelerare a standardizării și interoperabilității.
Șeful Statului Major al Apărării a evidențiat faptul că Forțele Armate Române continuă să contribuie la eforturile aliate comune privind consolidarea capacității de descurajare și apărare. „Țara noastră rămâne pe deplin angajată în sprijinirea procesului NATO de adaptare a structurilor de comandă-control și de aliniere cu familia de planuri din cadrul Conceptului de Descurajare și Apărare a Zonei Euro-Atlantice. Continuăm să susținem statele din Balcanii de Vest și să oferim sprijin multidimensional Ucrainei. Complementar eforturilor canalizate pentru întărirea flancului estic, ne dorim o consolidare a securității și în regiunea Mării Negre, zonă de importanță strategică pentru întreaga Alianță.”, a transmis generalul Gheorghiță Vlad.
În marja evenimentului, șeful român al Apărării a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Canada, Elveția, Franța, Georgia, Regatul Unit și Turcia. De asemenea, generalul Gheorghiță Vlad a purtat discuții cu șeful nipon al Apărării, generalul Yoshihide Yoshida, marcând astfel un reper istoric - prima întrevedere între cei mai înalți oficiali militari din România și Japonia, state devenite parteneri strategici în 2023. Totodată, generalul Gheorghiță Vlad a avut o primă rundă de discuții și cu noul Comandant Suprem Aliat pentru Transformare, amiralul Pierre Vandier.
***
Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai înaltă autoritate militară a NATO. Pe durata unui an, Reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfășoară, de regulă, de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei. De asemenea, Comitetul Militar se poate întâlni în diferite formate, cum ar fi in cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, sau pentru alte situații cu un caracter mai pronunțat de specificitate.
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Șeful Statului Major al Apărării, la prima Reuniune din 2025 a Comitetului Militar al NATO
Biroul presã