Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au reprezentat joi, 9 ianuarie, Ministerul Apărării Naționale la prima Reuniune din acest an a Grupului de Contact pentru Ucraina în domeniul apărării, desfășurată la Baza Aeriană Ramstein din Germania.
Grupul de Contact pentru Ucraina, o inițiativă din aprilie 2022 a Secretarului Apărării al SUA, Lloyd J. Austin III, a reunit oficiali din peste 50 de state, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, secretarul general al NATO, Mark Rutte, precum și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, pentru a discuta despre cooperarea în materie de securitate a Ucrainei.
Secretarul de stat român a subliniat sprijinul ferm și constant oferit Ucrainei, reafirmând angajamentul țării noastre de a susține principiile fundamentale ale ordinii internaționale.
Totodată, a evidențiat faptul că agresiunea Federației Ruse nu reprezintă doar un atac asupra Ucrainei, ci și o amenințare majoră la adresa securității și stabilității globale. În calitate de membru activ al formatului Ramstein, România continuă să fie un partener de încredere al Ucrainei, contribuind prin sprijin umanitar, logistic și prin programe de instruire a personalului militar.
În cadrul reuniunii, au fost aprobate foile de parcurs ale celor opt Coaliții de Capabilități, coordonate de 14 țări împreună cu Ucraina, care vizează domenii esențiale precum forțele aeriene, artileria, deminarea, dronele, tehnologia informației, apărarea aeriană și antirachetă integrată, precum și securitatea maritimă, până în 2027. Aceste foi de parcurs sunt dezvoltate pentru a oferi soluții eficiente și sustenabile pentru a răspunde atât nevoilor imediate, cât și celor pe termen lung ale Ucrainei.
România contribuie în prezent la coaliția de capabilități aeriene, precum și la coaliția de capabilități maritime. Cu ocazia intervenției sale, secretarul de stat Simona Cojocaru a subliniat solidaritatea statelor participante, importanța unității și necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina, care se confruntă cu provocări majore după aproape trei ani de la declanșarea de către Federația Rusă a acestui conflict devastator.
La final, liderii prezenți i-au mulțumit secretarului american al apărării, Lloyd J. Austin III, pentru eforturile sale de coordonare și pentru eficiența formatului Ramstein, și au subliniat contribuția sa remarcabilă la succesul acestui cadru unic de cooperare internațională.