Structura de conducere a Armatei României împlinește 165 de ani de la înființare. Ziua Statului Major al Apărării va fi marcată printr-o ceremonie militară, care se va desfășura marți, 12 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale.
Jurnaliștii interesați să participe la activitate sunt rugați să transmită până luni, 11 noiembrie, ora 10.00, la adresa de e-mail presamapn@mapn.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon, instituția media pe care o reprezintă și seria legitimației de presă).
Jurnaliștii vor fi așteptați marți, 12 noiembrie, între orele 08.00-08.30, la sediul MApN (Punctul de Control nr. 3, intrarea dinspre Hotel Marriott). Persoană de contact: mr. Roxana Davidovits, tel. 0728291518.
***
În urmă cu 165 ani, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 din 12 noiembrie 1859 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se înființa Corpul de Stat Major General pentru structurile de război din Țara Românească și Moldova, acesta devenind elementul unic de comandă al viitoarei oștiri române. De-a lungul timpului, au avut loc numeroase reorganizări ale acestei structuri, în acord cu evoluția societății românești.
În prezent, Statul Major al Apărării asigură, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006, conducerea, organizarea, planificarea şi operaționalizarea forțelor, ridicarea graduală a capacității de luptă şi mobilizarea armatei, conducerea operațiilor întrunite, antrenarea comandamentelor şi trupelor, pregătirea de bază şi de specialitate a personalului militar în activitate şi în rezervă, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicații, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaștere, logistică şi infrastructură, desfășurarea relațiilor militare internaționale, asistența religioasă în Ministerul Apărării Naţionale şi încheierea înțelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare şi educației civice.
Conform aceleiași legi, șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. Șeful SMAp este, de asemenea, membru al Comitetului Militar al NATO (NATO-MC) și al Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC).
Totodată, șeful Statului Major al Apărării este președinte al Comitetului Șefilor Statelor Majore din Armata României, o structură deliberativă, care se întrunește periodic, pentru a analiza probleme importante privind activitatea și dezvoltarea armatei.