În marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 17 octombrie, la invitația secretarului american al apărării, Lloyd J. Austin III, la Reuniunea țărilor contribuitoare la Coaliția Globală anti-ISIS/Daesh, la Cartierul General NATO de la Bruxelles.
Întâlnirea, organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de la lansarea Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, a reunit statele aliate și partenere angajate în sprijinirea efortului internațional de combatere a terorismului și eliminare a amenințării reprezentate de gruparea teroristă ISIS și afiliații săi.
În contextul acestei reuniuni, ministrul Angel Tîlvăr a reafirmat angajamentul ferm al României în lupta globală împotriva terorismului, și a subliniat contribuția activă a țării noastre în regiunile din Asia Centrală și de Sud-Est, precum și în Africa de Vest și Sahel.
„România rămâne un partener de încredere în eforturile globale de combatere a terorismului. Reiterez angajamentul de a coopera activ cu partenerii internaționali pentru a asigura stabilitatea regiunilor afectate și a preveni orice formă de radicalizare, care ar putea pune în pericol securitatea cetățenilor noștri,” a precizat ministrul apărării naționale.
Ministrul român consideră necesară continuarea unei abordări coordonate, multinaționale, pentru gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor generate de fenomenul terorist. Angel Tîlvăr a evidențiat rolul important al României în cadrul Coaliției Globale, adaptat cerințelor operaționale și solicitările statelor afectate.
Reuniunea a inclus sesiuni de lucru și dezbateri pe tema necesității adaptării continue a efortului internațional de combatere a terorismului, cu accent pe reducerea surselor de finanțare ale grupărilor teroriste și combaterea propagandei radicale din mediul online.
De asemenea, ministrul Apărării Naționale a participat, în aceiași zi, la o reuniune a miniștrilor statelor participante la Gruparea de tip Națiune Cadru (Framework Nation Concept - FNC), coordonată de Germania.
„Vreau să evidențiez contribuția activă a României la această inițiativă, lansată în 2013, și importanța FNC în al unsprezecelea ciclu al său, ca platformă esențială pentru dezvoltarea capabilităților Alianței. Are un rol important în întărirea posturii de apărare și descurajare și salut implicarea Agenției Europene de Apărare și Comandamentului Aliat pentru Transformare în această inițiativă“, a subliniat ministrul Tîlvăr cu prilejul acestei reuniuni de nivel ministerial.
***
FNC reprezintă instrumentul prin care statele membre NATO pot să constituie, în mod voluntar, grupări care să sprijine menținerea și consolidarea capabilităților existente, precum și să contribuie la dezvoltarea de noi capabilități esențiale pentru îndeplinirea misiunilor Alianței. În prezent, FNC participă 21 de state (19 state membre NATO și 2 state partenere): Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria. Participarea României la această inițiativă, care a permis achiziția în comun a rachetelor de apărare aeriană (European Sky Shield Initiative), este o expresie concretă a beneficiilor operaționale oferite de această inițiativă multinațională.