Miercuri, 3 aprilie, la Palatul Cercului Militar Național din București a fost organizat un eveniment cu dublă semnificație: împlinirea a 30 de ani de la înființarea Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale a MApN (DPAPRI) și celebrarea rolului și contribuției Armatei României la eforturile de integrare în Alianța Nord-Atlantică.
La activitate au fost prezenți foști secretari de stat și șefi ai DPAPRI, generali, ofițeri, veterani și civili prin al căror efort comun au fost depășite provocările și a fost construită o politică de apărare coerentă și capabilă să răspundă imperativelor și nevoilor de securitate ale României în linia cerințelor și standardelor NATO, europene și euroatlantice.
Evenimentul a fost deschis de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
În cadrul intervenției sale, secretarul de stat a subliniat rolul deosebit de important al DPAPRI în procesul de aderare a României la NATO și în formarea capacităților necesare pentru a deveni un membru activ și responsabil în cadrul organizației.
„Politica de apărare a țării noastre din acea perioadă s-a bazat pe patru obiective: pregătirea pentru aderarea la structurile militare euroatlantice și europene; finalizarea reformei militare; consolidarea controlului civil și democratic asupra forțelor armate; sporirea contribuției la stabilitatea regională. Realizarea acestor obiective a fundamentat misiunea departamentului și a permis asigurarea unei contribuții substanțiale la realizarea unei armate moderne și la promovarea încrederii și securității în plan regional și global”, a declarat Simona Cojocaru.
Generalul Gheorghiță Vlad a reliefat eforturile organismului militar pentru transformare și reformare, acțiunile întreprinse în vederea adaptării la cerințele și standardele NATO, importanța misiunilor asumate și a contribuției militarilor români în diferite teatre de operații, toate acestea fiind componente esențiale care au permis realizarea proiectului național al integrării euroatlantice.
Structura activității a integrat două secvențe de dezbateri. Prima dintre ele, moderată de prof.univ.dr. Ioan Mircea Pașcu, primul secretar de stat al DPAPRI și primul civil în conducerea Ministerului Apărării Naționale după 1989, a inclus discuții și schimburi de opinii privind contribuția armatei la procesul de integrare în NATO. La acest panel au luat parte personalități care au avut rol direct în evenimentele premergătoare momentului 2004.
A doua parte a manifestării, moderată de secretarul de stat Simona Cojocaru, a fost dedicată împlinirii celor 30 de ani de la înființarea DPAPRI. La discuții au luat parte înalți oficiali, foști secretari de stat, dar și foști colegi care au avut o contribuție valoroasă în eforturile departamentului de construire a unei politici de apărare credibile și robuste.
În acest context, au fost prezentate expoziția România – NATO 20 de ani, organizată de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I ”, și expoziția DPAPRI - 30 de ani, în coordonarea Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară - ISPAIM. De asemenea, au fost lansate două proiecte editoriale, respectiv volumul „Acționând în sprijinul păcii. Participarea Armatei României la misiuni internaționale după 1990”, editat de ISPAIM, și Albumul „30 de ani - Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale”.