România a găzduit, în zilele de 27 și 28 martie, la Iași, întâlnirile de lucru ale Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) și ale Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (PMSC).
În deschiderea lucrărilor, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, în calitate de președinte în exercițiu al celor două comitete, a evidențiat relevanța acestor formate de lucru, în actualul context de securitate. Totodată, a subliniat importanța cooperării regionale în cadrul inițiativei SEDM, pentru creșterea relevanței Brigăzii din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Brigade - SEEBRIG) și pentru consolidarea rezilienței la nivelul statelor membre SEDM.
Pe timpul lucrărilor Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est, au fost abordate aspecte cu privire la stadiul actual al activităților desfășurate de SEEBRIG, în contextul sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea acestei structuri militare, precum și proiectele de creștere a vizibilității și relevanței SEEBRIG, în actualul context de securitate la nivel regional.
În cadrul întâlnirii de lucru a Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, s-au trecut în revistă proiectele inițiativei, în derulare și viitoare, cu accent pe inițierea și dezvoltarea domeniului rezilienței. În același format, recenta accedere a Republicii Moldova în cadrul inițiativei SEDM, ca membru cu drepturi depline, a constituit un punct important pe agenda discuțiilor.
Evenimentul, la care au participat reprezentanți din cele 16 state membre și trei organizații internaționale regionale, a beneficiat de sprijinul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Acesta a fost organizat de România, în contextul exercitării președinției inițiativei regionale de cooperare a Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process - SEDM), pentru perioada 2023 – 2025, conform graficului rotațional agreat de statele membre.