Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, efectuează, în perioada 27-30 noiembrie, o vizită de lucru în Berlin, Republica Federală Germania.
Agenda oficială a inclus întâlniri bilaterale cu secretarul de stat din Ministerul Federal al Apărării, Benedikt Zimmer, precum și cu președinta Comisiei de Apărare din Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.
În cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte de actualitate ale agendei internaționale de securitate, cu accent pe regiunea Mării Negre. Secretarul de stat român a prezentat provocările cu care se confruntă această regiune de importanță strategică și a subliniat necesitatea întăririi securității, precum și relevanța eforturilor aliate în acest sens. Discuțiile au evidențiat trendul ascendent în ceea ce privește atenția acordată de Germania regiunii noastre.
Pe parcursul celor două întâlniri s-au discutat și aspecte privind cooperarea bilaterală excelentă la nivel politico-militar. De asemenea, a fost abordată cooperarea la nivel NATO și UE.
Simona Cojocaru a transmis aprecierea României pentru implicarea Germaniei în eforturile de consolidare a securității pe flancul estic al NATO. „Cele patru avioane de luptă Eurofighter, trimise de Germania în România săptămâna trecută pentru a susține misiunea de poliție aeriană a NATO, reprezintă un semn important de solidaritate din partea unui partener excepțional al României”, a transmis oficialul român.
Totodată, secretarul de stat din cadrul MApN a participat la cea de-a noua conferință „Europe’s Strategic Choices”, organizată de Chatham House, Institutul pentru Politica de Securitate de la Universitatea din Kiel și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul sesiunii pe tema instrumentalizării informației, alături de Jakub Kalensky, director adjunct, Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, Tamar Kintsurashvili, director executiv, Media Development Foundation, Nino Macharashvili, co-fondatoare și directoare For-Set și Stanislav Secrieru, consilier al președintelui Republicii Moldova pentru apărare și secretar pentru securitatea națională al Consiliului Suprem de Securitate.
Secretarul de stat a subliniat faptul că dezinformarea, știrile false, propaganda și alte mijloace hibride sunt utilizate de unii actori pentru creșterea influenței regionale și globale și subminarea sistemelor și instituțiilor democratice. În acest context, oficialul român a evidențiat că gestionarea acestor provocări poate fi realizată prin eforturi de îmbunătățire a înțelegerii mediului informațional, printr-o comunicare strategică adaptată, pentru a contracara în mod eficient dezinformarea.