Joi, 9 noiembrie, la sediul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, a avut loc prima sesiune ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.
Agenda reuniunii a cuprins teme care vizează promovarea și diseminarea normelor de drept internațional umanitar, atât în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, cât și în rândul publicului larg. De asemenea, au fost discutate subiecte privind demararea procesului de revizuire a Strategiei naționale a României de aplicare a dreptului internațional umanitar, precum și elaborarea unui raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate de România la Conferința Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (2019) în vederea pregătirii participării țării noastre la ediția din anul 2024.
În context, secretarul de stat Eduard Bachide a evidențiat importanța promovării respectului făță de normele de drept internațional umanitar, într-un context de securitate internațional dinamic și cu o multitudine de provocări complexe.
MApN va acționa în vederea monitorizării îndeplinirii obligațiilor ce îi revin României în baza tratatelor internaționale din domeniul dreptului internațional umanitar la care țara noastră face parte. Dezbaterile în cadrul Comisiei vor avea ca scop luarea unor măsuri sau adoptarea unor politici naționale relevante care să se armonizeze cu evoluțiile din plan internațional, în ceea ce privește reglementările din dreptul internațional umanitar.
***
Ministerul Apărării Naționale se află la cea de-a cincea rotație a președinției forumului. Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar reunește reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Președinția Comisiei este asigurată, prin rotație anuală, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației, la nivel de secretar de stat.
În cadrul CNDIU funcționează un secretariat permanent, asigurat de Ministerul Apărării Naționale, prin Centrul de Drept Internațional Umanitar din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.