Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat miercuri, 18 octombrie, la Kiev, în cadrul delegației conduse de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, la Ședința Comună a Guvernelor României și Ucrainei.
Activitatea se desfășoară la scurt timp după vizita oficială în România a președintelui Volodimir Zelenski, context în care relația bilaterală dintre cele două state a fost elevată la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea unei Declarații Comune asociate acestuia.
Cu acest prilej, ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.
Pe agenda de discuții au figurat situația de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea bilaterală în diferite domenii, precum și liniile de sprijin multidimensional acordat de România partenerului ucrainean.
Au fost evocate, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Grupului de contact pentru Ucraina, inițiat și prezidat de către Statele Unite ale Americii.
Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea României cu poporul ucrainean, evidențiind sprijinul acordat celor peste 6 milioane de refugiați care au intrat pe teritoriul statului român de la declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă asupra Ucrainei. A fost evidențiată, de asemenea facilitarea transportului grânelor de către România, utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava, precum și eforturile țării noastre pe dimensiunea instruirii militarilor ucraineni sub umbrela misiunii EUMAM a Uniunii Europene. În context, a fost evidențiată și perspectiva instruirii piloților ucraineni, pe viitor, în cadrul Centrului de instruire F-16 care va fi operaționalizat în România, cu scopul de a pregăti piloți români, aliați și parteneri.
Totodată, pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unității și a unui angajament susținut al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție post-conflict.
Ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menționând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securității navigației civile.
În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării în ansamblu, cei doi oficiali au evaluat stadiul proiectelor comune și au agreat intensificarea dialogului la nivelul celor două ministere ale apărării.