Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat o vizită oficială la Ankara, Republica Turcia, în zilele de 5 și 6 octombrie, la invitația omologului său, Yașar Güler.
Frecvența întâlnirilor bilaterale la nivel înalt s-a intensificat odată cu începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, din dorința celor două părți de a consolida postura de apărare și descurajare a NATO. Vizita oficială a ministrului apărării la Ankara se înscrie într-o serie consistentă de întâlniri politico-militare la nivel înalt desfășurate între cele două părți în ultimii doi ani.
În cadrul convorbirilor oficiale bilaterale, miniștrii Tîlvăr și Güler au abordat subiecte de actualitate de pe agenda NATO, în contextul evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre și Orientul Mijlociu, precum și gestionarea fluxurilor mari de refugiați.
„Este foarte important să continuăm să promovăm împreună un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO, ca zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică și să subliniem necesitatea consolidării profilului de securitate al regiunii”, a declarat ministrul român al apărării.
Oficialul român a adus în atenția omologului de la Ankara situația de securitate de la Dunăre, generată de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene. „Nu putem accepta un asemenea comportament brutal și iresponsabil din partea unui stat care încalcă flagrant dreptul internațional”, a afirmat ministrul apărării.
Întâlnirea dintre cei doi miniștri a prilejuit și o trecere în revistă a stadiului relațiilor bilaterale, cei doi interlocutori exprimându-și interesul pentru intensificarea și continuarea parteneriatului activ al celor două țări, fiind subliniată contribuția Turciei la procesul de modernizare al Forțelor Armate Române, prin achiziționarea de către țara noastră a trei sisteme UAS Bayraktar TB2.
În context, Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru decizia Ankarei de a disloca, în perioada decembrie 2023 – martie 2024, un detașament al Forțelor Aeriene Turce care va executa, cu aeronave F-16, misiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO de pe Baza 86 Aeriană de la Fetești.
„Misiunea de poliție aeriană, care va fi asumată pentru prima dată de aviatorii militari turci în țara noastră, reprezintă un sprijin important pe care Turcia, un partener strategic al României, îl asigură pentru suplimentarea capacităților de securizare a spațiului aerian al țării noastre și vine într-un context în care ne confruntăm cu provocări de securitate complexe în regiunea Mării Negre”, a declarat ministrul român al apărării.
Pentru întărirea siguranței navigației civile în Marea Neagră, în contextul reprezentat de pericolul în creștere al minelor marine, cei doi miniștri au avut ca subiect important pe agendă identificarea unor noi modalități de întărire a colaborării dintre cele două state și în acest domeniu.
„Am decis împreună cu domnul ministru Güler nevoia de consolidare a cooperării regionale pentru a face față pericolului reprezentat de minele aflate în derivă, pentru ca navigația să se desfășoare în siguranță. Este un pericol pentru statele aliate de la Marea Neagră și trebuie să lucrăm împreună pentru a gestiona eficient această provocare”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Oficialul român a adus în discuție și relevanța, pentru ambele părți, a unor formate de cooperare la nivel regional. „Vreau să aduc în atenție potențialul Procesului Reuniunii Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) de a contribui la realizarea unor deziderate comune, precum creșterea cooperării la Marea Neagră și contribuția la stabilitatea Balcanilor de Vest, în contextul preluării de către România a președinției SEDM, începând cu data de 1 iulie”, a subliniat ministrul Tîlvăr.
Pe timpul întrevederii, ministrul apărării turc a mulțumit României pentru sprijinul oferit după cutremurul devastator care a lovit zona de sud-est a Turciei, la începutul acestui an.