Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, efectuează, în perioada 24-27 septembrie, o vizită de lucru în Republica Italiană, la invitația omologului italian, Guido Crosetto. Întâlnirea oficială a avut loc luni, 25 septembrie, la sediul Ministerului Apărării al Italiei.
Agenda de discuții a inclus teme de actualitate cu privire la cooperarea în domeniul apărării, atât în format bilateral, cât și în context NATO și UE.
A fost evidențiată colaborarea excelentă pe dimensiunea de apărare și securitate din cadrul parteneriatului strategic dintre România și Italia și au fost avansate perspective de intensificare și dezvoltare a cooperării forțelor noastre armate, mai ales în contextul evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, generate de războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un stat independent și suveran.
În context NATO, oficialul român a punctat nevoia continuării demersurilor de întărire a securității în regiunea Mării Negre, în contextul atacurilor Rusiei asupra porturilor Reni, Ismail și Chilia, subliniind importanța prezenței militare italiene la exerciții aliate desfășurate pe teritoriul național al României, precum și contribuția cu personal de stat major la structurile de comandă și control aliate constituite în România. În context, ministrul apărării naționale a transmis aprecierea părții române privind angajamentul Italiei pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, în special prin participarea constantă la misiunea de poliție aeriană întărită din România în anii 2019, 2022 și 2023, acestea reprezentând soluții eficiente de partajare a responsabilității la nivel aliat. O altă dovadă a solidarității italiene a reprezentat-o decizia de a afilia forțe la Brigada Multinațională de la Craiova, pentru instruire și exerciții.
„Între România și Republica Italiană există un parteneriat strategic puternic. Relația dintre țările noastre reprezintă nu doar o dovadă a cooperării în domeniul politico-militar, ci și o expresie clară a solidarității în cadrul NATO și UE, în aceste vremuri complicate pentru securitatea în regiunea Mării Negre”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
În context bilateral, a fost reliefată importanța consolidării dialogului la nivel înalt, atât pe probleme de securitate, cât și pe subiecte concrete de cooperare pe diferite paliere, la nivel de experți, pe subiecte de interes comun.
„Apreciez că există potențial și oportunități de consolidare a cooperării dintre țările noastre, inclusiv în domeniul industriei de apărare. Mai mult, este nevoie de continuarea dialogului politico-militar, la nivel înalt, dar și la nivel tehnic, astfel încât să putem avansa proiecte importante pentru creșterea interoperabilității dintre forțele noastre armate și pentru promovarea intereselor noastre comune”, a arătat ministrul român al apărării.
De asemenea, cei doi oficiali au subliniat importanța continuării sprijinului pe care atât România, cât și Italia îl acordă Ucrainei, Angel Tîlvăr evocând deopotrivă atenția specială și sprijinul pe care România le acordă Republicii Moldova, având în vedere riscurile și amenințările la adresa securității și stabilității regionale. Mai mult, securitatea regiunii Balcanilor de Vest a reprezentat un subiect important de pe agenda de discuții, fiind evocată nevoia continuării demersurilor comune, atât în cadrul NATO, dar și UE.
Cei doi oficiali au reiterat nevoia de cooperare în vederea contracarării riscurilor și amenințărilor la adresa securitatii, inclusiv din perspectiva abordării de 360 de grade, având în atenție provocările care provin deopotrivă din est și sud, cum ar fi fenomenul migrației.
De asemenea, programul delegației române a inclus și o întrevedere cu reprezentanții companiei Leonardo, care este prezentă în România.