În cadrul vizitei de lucru efectuate de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, la Washington, în perioada 12 - 14 septembrie, au avut loc întâlniri și cu reprezentanți ai companiei Lockheed Martin, Consiliul de Afaceri Româno-American (AMRO), think-tank-urilor Center for Strategic and International Studies (CSIS), Center for European Policy Analysis (CEPA), dar și în cadrul Congresului SUA, cu directori de cabinet ai congresmenilor cu resposabilități în domeniul apărării și politicii externe.
La Center for Strategic and International Studies (CSIS), secretarul de stat a discutat cu experți renumiți, printre care Seth Jones, vicepreședinte CSIS și Max Bergmann, director pentru Europa, Rusia și Eurasia. La CEPA, delegația română a fost primită de Alina Polyakova, președintele think tank-ului, de Catherine Sendak, director pentru Apărare și Securitate Transatlantică și de Patrick Turner, fost asistent al secretarului general al NATO pentru politica de apărare și planificare. Oficialul român a abordat subiecte relevante privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. În context, a fost menționată seria recentelor atacuri ale Federației Ruse asupra porturilor dunărene ucrainene.
Un alt aspect evidențiat în cadrul discuțiilor a fost necesitatea coordonării eforturilor bilaterale în perspectiva Summit-ului NATO de la Washington, eveniment care va marca aniversarea a 75 de ani de la înființarea Alianței.
În cadrul întrevederii din Congresul SUA, delegația română a prezentat principalele amenințări de securitate din regiune Mării Negre, implicarea României în sprijinirea Ucrainei și relevanța Strategiei SUA la Marea Neagră pentru securitatea regională și transatlantică. A mulțumit pentru implicarea bipartizană în procesul de elaborare și aprobare a Black Sea Security Act.
Agenda de lucru a întâlnirii secretarului de stat cu Lockheed Martin a vizat cooperarea bilaterală România – SUA în domeniul apărării pentru dezvoltarea programelor de înzestrare și a oportunităților de investiții în sfera industriei de apărare din România, dar și stadiul operaționalizării Centrului de Pregătire F16 din România.