Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă Comandamentului Apărării Cibernetice.
Evenimentul s-a desfășurat în contextul împlinirii a șase decenii de la apariția informaticii militare și a cinci ani de la înființarea Comandamentului.
Ministrul Angel Tîlvăr i-a felicitat pe militari și le-a transmis un mesaj de prețuire și respect pentru munca depusă, subliniind că „într-o perioadă scurtă, autoritatea responsabilă de domeniile securității și apărării cibernetice, respectiv tehnologiei informației, a devenit o parte esențială a forțelor care participă activ la generarea unor efecte operaționale în sprijinul operațiilor și misiunilor întregii armate. În contextul regional de securitate, dar și în dinamica generală a dezvoltării armatei, apărarea cibernetică este esențială.”
Totodată, șeful Statului Major al Apărării a subliniat importanța pe care această structură o are în cadrul sistemului defensiv național și pe palierul protejării armatei împotriva amenințărilor cibernetice. „Felicit personalul Comandamentului Apărării Cibernetice pentru activitatea și reușitele înregistrate în acești primi cinci ani, mai ales că momentul festiv de astăzi este încununat și de acordarea Drapelului de Luptă, simbol identitar al oricărei unități militare. Transformarea digitală și integrarea de noi tehnologii vor rămâne priorități pentru Armata României, priorități pentru care contăm pe profesionalismul, expertiza și dedicarea informaticienilor militari”, a transmis generalul Daniel Petrescu.
***
Comandamentul Apărării Cibernetice (CApC) a fost înființat la 1 decembrie 2018, se află în subordinea șefului Statului Major al Apărării și reprezintă autoritatea competentă a Ministerului Apărării Naționale în domeniile securității cibernetice, apărării cibernetice și tehnologia informației.
CApC se încadrează în forțele care participă activ la îndeplinirea misiunilor Armatei României, având, în acest context, rolul de a planifica, organiza, conduce și desfășura acțiuni în spațiul cibernetic, în scopul asigurării protecției și rezilienței funcționale a infrastructurilor cibernetice și a generării de efecte în sprijinul forțelor proprii, în context național sau aliat, precum și managementul și dezvoltarea infrastructurilor cibernetice militare și a serviciilor de tehnologia informației furnizate utilizatorilor.