Sărbătorim, prin tradiție, Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului și Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor români.
În 2023, cinstim Forțele Aeriene Române și pe toți cei care au activat sau își desfășoară activitatea în această categorie de forțe a Armatei României, și la împlinirea a 110 ani de la înființarea Aeronauticii Militare în România.
Țara noastră a fost printre primele din lume care au înțeles potențialul aviației, iar printre pionierii aeronauticii mondiale s-au numărat și români precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă, care au avut contribuții importante la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanității.
Aducem, astăzi, un omagiu tuturor eroilor aviatori români căzuți la datorie de-a lungul timpului, în misiuni de luptă sau de antrenament. Curajul și sacrificiul lor nu vor fi nicicând uitate!
Datorăm recunoștință și profund respect tuturor generațiilor de militari care, în ultimii 110 ani și-au servit țara ca aviatori și personal aeronautic, dar și ca apărători antiaerieni și radiolocatoriști, luptând pentru a păstra sigur cerul României.
După o lungă perioadă de pace, Europa cunoaște, din păcate, din nou realitatea dură a războiului. Nu departe de granițele noastre, Ucraina vecină este greu încercată de un război de agresiune brutal, declanșat în mod ilegal și nejustificat de Federația Rusă. România se află în avangarda solidarității europene și euro-atlantice, asigurând ajutor și sprijin poporului ucrainean.
Țara noastră este parte a celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, iar acest statut ne oferă cele mai importante garanții de securitate din întreaga noastră istorie. Dar experiența dramatică a Ucrainei ne arată și că apărarea începe de acasă. Armata României desfășoară cel mai ambițios program de modernizare din istoria sa. Investițiile pornite în baza unui nivel predictibil de finanțare, stabilit la 2% din PIB, începând cu anul 2017, încep să producă efecte vizibile. Din acest an, acest nivel a crescut la 2,5% din PIB, ceea ce permite accelerarea unor programe esențiale pentru ridicarea capacității de acțiune a Armatei României.
Suntem deciși să facem tot ce se poate pentru a asigura României nivelul de apărare pe care îl merită și de care are atâta nevoie, mai ales în actualul context de securitate. În același timp, suntem la fel de determinați pentru luarea măsurilor necesare asigurării celor mai bune condiții pentru cea mai importantă dintre resursele noastre – resursa umană. Armata României, pe care ne-o dorim cât mai capabilă și mai puternică, are nevoie nu doar de investiții în înzestrarea cu tehnologie de ultimă generație, dar și de generații de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați profesioniști cât mai bine pregătite pentru provocările viitorului mediu de securitate, oameni care să beneficieze de condiții de salarizare, de muncă și viață și de un tratament corect după trecerea în rezervă și retragere la nivelul cerințelor complexe pe care le avem de la ei, pericolelor la care sunt expuși și sacrificiilor pe care și le asumă.
Doamnelor și domnilor generali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, personal civil,
Forțele Aeriene Române traversează una dintre cele mai faste perioade din istoria lor. Programele de înzestrare derulate în ultimii ani au asigurat dotarea cu tehnică modernă pe toate componentele sale acționale – aviația militară, apărarea aeriană cu baza la sol și radiolocația.
După operaționalizarea primei escadrile de F-16, în acest an am făcut pași decisivi pentru asigurarea următoarelor două escadrile. Cele 32 de aeronave F-16, achiziționate de la Guvernul Regatului Norvegiei vor începe să sosească spre sfârșitul acestui an și în anii următori. Avioanele vor fi livrate în stare operațională și vor fi modernizate în țară, împreună cu aeronavele primei escadrile, la cea mai actuală versiune. Resursa disponibilă a aeronavelor pe care le preluăm de la Forțele Aeriene Norvegiene asigură operarea pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, de tip F-35.
Tot în 2023, am finalizat prima etapă a dotării Forțelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spațiului aerian în această regiune atât de încercată din punct de vedere al securității.
În domeniul radiolocației, Forțele Aeriene Române au încheiat o primă etapă de dotare cu radare digitale de înaltă performanță, asigurând cu promptitudine și acuratețe date și informații în sistemul național de supraveghere a spațiului aerian, precum și în sistemul integrat aliat.
Sunt în pregătire și alte programe de înzestrare și proiecte majore de modernizare a infrastructurii, care vor asigura Forțelor Aeriene Române anvergura pe care ne-o dorim ca stat aliat care își asumă cu responsabilitate îndatoririle și își împlinește menirea de furnizor de securitate și stabilitate în regiune.
Vreau să vă transmit, în numele echipei de conducere a Ministerului Apărării Naționale și al meu personal, întreaga apreciere și deplinul respect pentru dăruirea cu care vă îndepliniți îndatoririle de serviciu și pentru faptul că sunteți pregătiți 24 de ore din 24 să interveniți în cel mai scurt timp pentru îndeplinirea importantelor sarcini de apărare a spațiului aerian național și aliat.
Nu suntem singuri în această misiune și nu ne este indiferent când și alții au nevoie de ajutorul nostru. Așa cum forțele aeriene ale altor aliați ni s-au alăturat aici, acasă, pentru a complementa eforturile proprii de apărare a spațiului aerian, tot așa și Forțele Aeriene Române sunt prezente, pentru a doua oară, în Baza Aeriană Šiauliai, cu 4 aeronave F-16 Fighting Falcon și 100 de militari pentru apărarea spațiului aerian al Țărilor Baltice.
Dislocarea în România a aeronavelor italiene Eurofighter, a celor spaniole F-18, care și-au încheiat recent misiunile de Vigilență Aeriană Întărită (Enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO, desfășurarea sistemului francez de apărare aeriană Mamba, a radarului forțelor spaniole, precum și prezența detașamentului Forțelor Aeriene Române în Lituania sunt exemple cât se poate de concrete că solidaritatea și ajutorul reciproc nu sunt concepte goale în NATO, ci reprezintă însăși crezul Alianței Nord-Atlantice: „Toți pentru unul, unul pentru toți!”.
Transmit, în încheiere, tuturor celor care își servesc Țara în rândurile Forțelor Aeriene Române, precum și rezerviștilor acestei categorii de forțe a Armatei României, felicitări și urări de bine!
Fie ca cerul României să fie întotdeauna senin!
La mulți ani!