Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat luni, 19 iunie, la invitația omologului francez, la conferința European Air and Missile Defence, sesiunea ministerială, eveniment desfășurat la Paris la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.
Cu acest prilej, ministrul român a evidențiat că războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina a scos în evidență natura extrem de dinamică a mediului de securitate european, cu un impact puternic în regiunea Mării Negre, situație care impune dezvoltarea cât mai robustă a capabilităților de apărare aeriană și antirachetă.
„Atacurile cu rachete împotriva obiectivelor civile din Ucraina și incidentele cu rachete înregistrate în Polonia și în R. Moldova subliniază amenințarea directă și persistentă la adresa securității regionale reprezentată de Federația Rusă, Marea Neagră fiind una dintre principalele platforme de unde armata rusă lansează atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Astfel de situații sunt de neacceptat”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Ministrul român a transmis în cadrul intervenției sale că apărarea și descurajarea reprezintă o responsabilitate comună la nivelul NATO, care poate fi susținută și prin proiecte complementare la nivelul Uniunii Europene.
„România susține ferm dezvoltarea Bazei Industriale de Apărare Europene printr-o abordare echilibrată, având ca scop integrarea întreprinderilor mici și mijlocii în lanțurile de aprovizionare europene. Mai mult, conștientizând faptul că noile tehnologii schimbă modul în care ne gândim la apărare astăzi, este de o importanță capitală intensificarea eforturilor de sprijinire a cercetării europene în domeniul apărării și a capacităților industriale cu potențial inovator, care ar putea ajuta forțele armate în abordarea principalelor lacune ale capacităților de apărare“ , a declarat ministrul Tîlvăr în cadrul conferinței.
Ministrul român al apărării a prezentat specificul situației de securitate din zona Mării Negre și angajamentul strategic, coordonat și consecvent al României pentru asigurarea rezilienței și promovarea consolidării eforturilor de apărare și descurajare din regiune.
„Investind în tehnologii și sisteme avansate de apărare vom putea să contracarăm aceste amenințări și vom putea descuraja în mod eficient agresiunile, protejând siguranța și securitatea statelor noastre. Trebuie, în același timp, să ținem cont de lecțiile învățate în ultimele 481 de zile ale brutalului război al Federației Ruse împotriva Ucrainei“, a evidențiat ministrul Angel Tîlvăr.
România continuă să aibă o abordare coerentă și continuă cu privire la dezvoltarea și întărirea apărării colective. Angajamentul țării noastre se reflectă prin alocarea bugetară substanțială în domeniul apărării, de 2,5% din PIB pentru anul 2023, situație care creează premisa de creștere a capabilităților, a interoperabilității și a nivelului de operativitate al Armatei României.