Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat joi, 15 iunie, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, organizată în marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care are loc la Bruxelles.
Acest format de discuții privind sprijinul acordat Ucrainei de către comunitatea internațională, inițiat de secretarul american al apărării Lloyd Austin III, este cadrul pentru împărtășirea opiniilor asupra situației de securitate generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și identificarea de modalități de continuare a sprijinului internațional pentru acest stat.
Cele peste 50 de state participante și organizații au reiterat solidaritatea pentru poporul ucrainean și au evidențiat măsurile proprii de sprijin pentru Kiev, pe multiple paliere. Schimbul constant de opinii pe marginea situației de securitate, precum și angajamentul solid al statelor participate contribuie semnificativ la asigurarea unei imagini cât mai clare asupra nevoilor Ucrainei, în contextul războiului cu care se confruntă începând cu 24 februarie 2022.
Totodată, pe timpul reuniunii formatului a fost subliniată necesitatea unității și a unui angajament susținut al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție post-conflict.
În marja reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a discutat cu asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internațională, Celeste Wallander.
Cei do oficiali au împărtășit opinii privind securitatea din regiunea Mării Negre, prezența forțelor SUA în România, eforturile naționale de modernizare a apărării, precum și importanța deciziilor la nivel aliat, cu ocazia viitorului Summit NATO de la Vilnius, pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare pe întregul flanc estic al Alianței Nord-Atlantice.
Cei do oficiali au agreat continuarea dialogului politico-militar România-SUA la nivel înalt, în perioada următoare.