Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat joi, 25 mai, la masa rotundă Rising Europe – A New Center of Gravity, organizată de Institutul Aspen România la Palatul Parlamentului. Oficialul MApN a luat cuvântul în panelul Attaining and Protecting Peace, alături de reputați profesioniști din domeniul securității și apărării din Europa Centrală și de Est, din Balcanii de Vest, din mediul diplomatic și de business.
Dezbaterile au avut ca scop principal încurajarea schimbului de opinii cu privire la menținerea și protejarea păcii, într-o perioadă marcată de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, de instabilitatea generată de acțiuni hibride, dezinformare și propagandă.
La începutul intervenției sale și în contextul temei panelului, secretarul de stat s-a referit la însemnătatea Zilei Eroilor, marcată astăzi în România. „Când vorbim despre obținerea și protejarea păcii trebuie să ne gândim la sacrificiul făcut de militarii români de-a lungul istoriei noastre ca națiune. Au luptat în Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, dar și în misiunile din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak, după 1990. Este datoria noastră să le onorăm memoria“, a transmis Simona Cojocaru.
Cu privire la situația volatilă de securitate din regiune, generată în principal de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, oficialul român a evidențiat unitatea la nivelul NATO și a Uniunii Europene, subliniind importanța acestor două organizații pentru stabilitatea și securitatea euroatlantică.
„La câteva zile după invazia Ucrainei de către trupele Federației Ruse, în România au fost dislocate elemente ale Forței de Răspuns NATO, urmate de o contribuție substanțială cu trupe și echipamente din Statele Unite ale Americii, având astăzi pe teritoriul național 5000 de militari din statele aliate. Acest lucru a testat, în mod clar, principiile fundamentale ale Alianței, apărarea colectivă, unitatea și solidaritatea“, a spus secretarul de stat.
A fost, de asemenea, evidențiată importanța pe care România o acordă securității și stabilității Republicii Moldova, dar și a Balcanilor de Vest.
„Trăim într-o perioadă în care trebuie să fim vigilenți, uniți ca aliați și capabili să înțelegem mediul de securitate extrem de dinamic, dar și specificul fiecărei regiuni, protejând în același timp valorile noastre comune și principiul unei lumi guvernate de reguli“, a transmis în încheiere oficialul MApN.