Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, efectuează, în zilele de 2 și 3 mai, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația omologului său, Anatolie Nosatîi.
Agenda discuțiilor celor doi miniștri a vizat aspecte legate de stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării și teme asociate cooperării în context regional, NATO și UE.
În context, a fost reflectată substanța dialogului bilateral foarte bun la nivel înalt, evidențiindu-se vizita recentă la București a omologului din Republica Moldova pentru participarea la prima ediție a Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaționale Crimeea, co-organizată la București de România și Ucraina, în data de 13 aprilie, precum și reuniunea trilaterală România - Republica Moldova - Ucraina desfășurată la nivelul ministerelor afacerilor externe și ale apărării, în marja aceluiași eveniment.
„Trebuie să continuăm să ne implicăm, la nivel internațional, pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru modul în care au gestionat aceste provocări”, a spus Angel Tîlvăr.
În context bilateral a fost evidențiată cooperarea foarte bună în domeniul învățământului militar și a instruirii în comun. „În ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării, vreau să evidențiez nivelul excelent al relațiilor noastre, cât și deschiderea specialiștilor din Ministerul Apărării Naționale de a răspunde solicitărilor de sprijin. Pentru noi, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică”, a spus ministrul român al apărării.
Totodată, a fost reiterată susținerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe traseul european. „Evidențiez faptul că țara noastră pledează constant pentru sporirea sprijinului UE pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova, consolidarea capacităților de apărare și contracararea amenințărilor hibride. Având în vedere încercările persistente de destabilizare cu care se confruntă Republica Moldova, ca parte a acțiunilor hibride ale Federației Ruse, această susținere este esențială”, a apreciat ministrul Tîlvăr.
De asemenea, ministrul Tîlvăr a trasmis omologului său că sprijinul UE pentru Republica Moldova este concretizat prin mai multe instrumente, inclusiv prin măsuri de asistență prin Facilitatea Europeană pentru Pace, ce au un rol important în consolidarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova. Totodată, oficialul român a salutat misiunea civilă recent înființată, ce va contribui semnificativ la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor ale Republicii Moldova, precum și la securitatea cibernetică și combaterea amenințărilor hibride, inclusiv a dezinformării.
În context, miniștrii Tîlvăr și Nosatîi au reliefat importanța participării la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), a cărei președinție rotativă va fi preluată, în luna august, de România.
La rândul său, ministrul Nosatîi a evidențiat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova pe dimensiunea consolidării capacităților de apărare: „Guvernul României și Ministerul Apărării Naționale ne oferă un ajutor semnificativ în acest sens, inclusiv prin diverse forme de instruire, antrenamente desfășurate în comun, dar și expertiza și consultanța oferită pentru modernizarea sistemului național de apărare".
În încheiere, cei doi miniștri au reiterat angajamentul pentru menținerea unui dialog bilateral constant și continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.
Programul vizitei ministrului apărării naționale la Chișinău cuprinde întrevederi cu Președintele Maia Sandu, la sediul Președinției Republicii Moldova, cu Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, la Casa Guvernului, și cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, la sediul instituției, precum și o vizită la sediul Brigăzii 1 infanterie motorizată, din municipiul Bălți.