Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat miercuri, 26 aprilie, la acțiunea de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război din România și Republica Moldova, organizată la Palatul Cercului Militar Național.
La evenimentul care este parte a campaniei „Recunoștință veteranilor de război” au mai luat parte reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai societății civile, fiind pregătite 580 de pachete cadou.
Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, a participat la activitățile organizate, în cadrul aceleiași campanii, la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, unde alături de personalități militare și civile, elevii colegiului și membrii comunității au pregătit 516 pachete pentru veteranii din șase județe din nordul țării.
Cu ocazia evenimentului organizat la Sala de Marmură, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidențiat importanța campaniei și a salutat prezența la activitate a generalului în retragere Octavian Leru, veteran de război din cel de-Al Doilea Război Mondial, căruia i-a mulțumit pentru devotamentul și credința cu care a slujit țara, în unele dintre cele mai dificile momente din istoria noastră. „M-am bucurat să fiu parte a acestei campanii extraordinare. Consider că este foarte important să ne amintim permanent de veteranii noștri, care au servit țara în clipe grele, sacrificând binele propriu pentru țară. Le datorăm respect și recunoștință. Trecutul nu trebuie uitat!“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.
Șeful Statului Major al Apărării a declarat că evenimentul anual „Recunoștință veteranilor de război” se înscrie în cadrul mai larg al manifestărilor dedicate marcării Zilei Veteranilor de Război la care participă militarii români din toate garnizoanele țării și din teatrele de operații. Pentru cinstirea veteranilor de război, sunt planificate și se derulează activități de îngrijire a monumentelor eroilor și a altor opere comemorative de război, simpozioane și expoziții tematice, respectiv ceremonii care omagiază sacrificiul eroilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial. „Cel mai important este ca atunci când oricare dintre noi trece pe lângă un monument al eroilor, să pună acolo o floare ori o lumânare, să închine un gând bun celor care și-au dat viața sub drapel. Când avem ocazia să cunoaștem un veteran de război, să-i ascultăm povestea și să-i mulțumim pentru serviciul adus țării. Mai puțin de 1.100 de veterani și văduve de război se mai află printre noi și trebuie să-i onorăm cu fiecare ocazie”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.
„Armata română este și va rămâne recunoscătoare veteranilor de război. Prin ei, istoria se spune, este vie, iar noi avem datoria să transmitem generațiilor viitoare poveștile domniilor lor. Sperăm să le aducem în case, prin darurile pregătite, bucurie în aceste zile speciale”, a declarat secretarul de stat Eduard Bachide.
Distribuirea pachetelor către cei 1.096 de veterani și veterane de război și către cele 24 de văduve de război de pe teritoriul României și pentru 3 veterani de război din Republica Moldova se va realiza începând cu data de 27 aprilie. Echipele de distribuire vor fi formate din militari, voluntari și membri ai unor organizații neguvernamentale.
***
În contextul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie), Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat cu Asociația „Alături de Eroi”, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin și Primăria Sector 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, organizează campania de recunoștință „Recunoștință veteranilor de război“.
* * *
Campania „Recunoștință veteranilor de război“ beneficiază de sprijinul următorilor sponsori: Jidvei, Pink Post, ADREM Invest, Leviatan Design, Digital Archiving Solutions, NextGen Software, Delicaterium, Profi Rom Food, Bithat Solutions, IT Embassy și Pukka.
Campania „Recunoștință veteranilor de război“ se desfășoară pentru al treilea an consecutiv. În anul 2021, primul an al campaniei, erau în viață 2.610 veterani și văduve de război pe teritoriul României și opt în Republica Moldova, cu toții primind vizita echipelor de militari care au distribuit pachetele pregătite în cadrul campaniei. Numărul beneficiarilor campaniei s-a redus, în 2022, la 1.791 veterani și văduve de război pe teritoriul României și patru din Republica Moldova.
Povești de viață ale veteranilor de război, informații cu privire la evenimentele dedicate acestora, precum și mărturii din timpul conflagrației mondiale le puteți găsi pe pagina dedicată special eroilor noștri, https://veteraniiromaniei.mapn.ro/.