Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat marți, 25 aprilie, o vizită oficială în Macedonia de Nord, la invitația omologului nord-macedonean, Slavjanka Petrovska. În cadrul vizitei oficiale efectuate la Skopje, oficialul român a fost primit și de președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski.
Vizita a reprezentat o oportunitate de a trece în revistă stadiul și perspectivele cooperării bilaterale, în context regional, în cadrul Procesul reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), cât și multilateral, în cadrul NATO, dar și pentru a avea un schimb de idei privind securitatea din regiunea Mării Neagre și cea a Balcanilor de Vest.
Astfel, au fost evidențiate repere ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, precum importanța dezvoltării dialogului politico-militar, a instruirii în comun sau inițierea colaborării în domeniile educației militare și Forțelor pentru Operații Speciale.
În context NATO, ministrul român a evidențiat angajamentul aliaților pentru implementarea măsurilor aliate de descurajare și apărare de pe teritoriul României și a subliniat ca reper important Summit-ul de la Vilnius din vara acestui an. A mulțumit, în acest sens, pentru contribuția Republicii Macedonia de Nord cu un pluton de infanterie la Brigada Multinațională de Sud-Est din România, care reprezintă un semnal puternic al solidarității aliate. A fost subliniată, de asemenea, implicarea activă a României în eforturile UE dedicate partenerilor estici și celor din Balcanii de Vest.
„Regiunea Balcanilor de Vest este de o importanță majoră pentru România, iar menținerea stabilității acestei zone reprezintă unul dintre obiectivele noastre strategice. Stabilitatea statelor din această regiune este fundamentală pentru securitatea Europei și, implicit, pentru postura colectiva a NATO de descurajare și apărare. În același timp, România susține puternic atingerea aspirațiilor europene pentru țările din Balcanii de Vest“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
Cei doi miniștri au agreat necesitatea menținerii unui dialog bilateral constant atât la nivel înalt, cât și la nivel de experți, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor asumate atât în context bilateral, cât și multinațional. În acest sens, s-a relevat utilitatea formatului de consultări bilaterale politico-militare, planificate a se desfășura în anul curent, în vederea unor discuții aplicate privind cooperarea bilaterală.
Ministrul Tîlvăr a reiterat implicarea deplină a României în susținerea poporului ucrainean și a evidențiat importanța continuării sprijinului internațional oferit acestei țări.
Oficialul român a subliniat importanța care trebuie acordată Republicii Moldova în consolidarea rezilienței și managementul crizelor, dar și celorlalte state din regiune, vulnerabile în fața amenințărilor Federației Ruse.
Ministrul apărării naționale a adresat mulțumiri părții nord-macedonene pentru participarea ministrului adjunct al apărării, Tiron Jajaga, la prima ediție a evenimentului Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaționale Crimeea, co-organizat la București, în data de 13 aprilie, de România și Ucraina.
În context regional, ministrul Tîlvăr a evidențiat importanța pe care țara noastră o acordă inițiativei regionale Procesul reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence – SEDM Ministerial), 2023 fiind un an important pentru România, prin preluarea președinției rotative a formatului timp de doi ani.
„Ne dorim ca pe timpul președinției exercitate de România să valorificăm potențialul extraordinar al acestui format de cooperare regională. Sprijinim procesul de adaptare a proiectelor SEDM la mediul de securitate regională și globală în continuă schimbare, în vederea punerii accentului pe abordări eficiente și pragmatice, cu valoare adăugată pentru statele participante“, a evidențiat ministrul Tîlvăr.
În final, cei doi interlocutori au agreat consolidarea cooperării în plan bilateral, cât și în cadrul SEDM.
***
SEDM este o inițiativă regională ce contribuie la menținerea păcii și la întărirea relațiilor de bună vecinătate și de strânsă cooperare între statele din Europa de Sud-Est, prin oferirea unei platforme de dialog politico-militar și implicarea în proiecte cu aplicabilitate practică în domeniul securității și stabilității regionale. Din Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei fac parte Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina, iar Republica Moldova are statut de observator.