Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat vineri, 21 aprilie, la cea de-a 11-a reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, organizată la Ramstein, Germania.
Această nouă ediție a Grupului de contact pentru Ucraina, inițiativă care împlinește curând un an de la lansare, a arătat, atât la nivel practic, cât și conceptual, unitatea a peste 50 de state democratice și organizații internaționale în sprijinirea Ucrainei, o națiune determinată să-și protejeze granițele recunoscute internațional, în fața unei invazii brutale și neprovocate.
Inițiativa lansată de către secretarul american al Apărării Lloyd Austin continuă să ofere Ucrainei sprijinul internațional necesar în a face față unor crize multiple și eterogene, inclusiv umanitară și energetică, la 422 de zile de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, care a schimbat paradigma de securitate în regiunea Mării Negre, generând multiple provocări pentru sistemul internațional de securitate.
Și cu această ocazie, ministrul Angel Tîlvăr a transmis susținerea României pentru dreptul Ucrainei la autoapărare și a evidențiat nevoia de continuare a sprijinului internațional pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie.
„Această unitate este testată permanent și aș vrea să evidențiez că ea a fost demonstrată și prin participarea numeroasă a statelor, atât în format fizic, cât și online, la prima ediție a Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaționale Crimeea, eveniment pe care l-am găzduit la București alături de colegul meu, ministrul român de externe Bogdan Aurescu și de omologii noștri ucraineni Oleksii Reznikov și Dmytro Kuleba. Este foarte clar acum că planul președintelui Putin de a ne dezbina a eșuat“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
În contextul reuniunii, ministrul român al apărării a susținut nevoia sprijinirii statelor din arealul Mării Negre expuse la amenințările hibride, atacuri cibernetice și acțiunile de propagandă și dezinformare ale Federației Ruse, precum Republica Moldova și Georgia.