Joi, 13 aprilie, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat la prima ediție a conferinței Black Sea Security Conference, aflată sub egida Platformei Internaționale Crimeea, organizată la București.
Oficialul român a avut o intervenție în cadrul primului panel al conferinței, intitulat „Lessons learned: a full-scale invasion of the Russian Federation in Ukraine, its multidimensional impact and lessons for the democratic world”, în care a expus evoluțiile de securitate în regiunea Mării Negre și implicațiile regionale și globale ale acestora. A evidențiat, în special, răspunsul prompt al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei pentru consolidarea capacității de autoapărare și de reziliență în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina la 24 februarie 2022. De asemenea, oficialul român a vorbit despre importanța menținerii unității și solidarității aliate și la nivelul statelor membre ale UE în asigurarea securității la Marea Neagră, într-un moment existențial pentru Ucraina, cât și pentru partenerii cei mai vulnerabili, Republica Moldova și Georgia.
În marja conferinței, secretarul de stat a avut o serie de întâlniri bilaterale cu ministrul adjunct al apărării din Macedonia de Nord, Tiron Jajaga, secretarul permanent din Ministerul Apărării al Republicii Estonia, Kusti Salm, ministrul adjunct al apărării din Ungaria, Tamás Vargha, secretarul de stat din Ministerul Apărării din Germania, Siemtje Möller, și cu ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Andriy Shevchenko.
Discuțiile oficialului român au vizat teme de actualitate, în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, precum importanța implementării și executabilității deciziilor aliate destinate consolidării apărării și descurajării pe flancul estic.
S-a discutat și despre creșterea vizibilității și relevanței procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei, a cărui președinție va fi preluată de România în vara acestui an.
De asemenea, au fost discutate aspecte privind participarea la exerciții militare în plan bilateral, cât și în format multinațional, în scopul creșterii interoperabilității trupelor, precum și importanța ajutorului oferit Republicii Moldova, în contextul de securitate tot mai fragil din acest stat.
Totodată, a subliniat susținerea deplină a României privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, evidențiind necesitatea menținerii unui dialog politico-militar la nivel înalt, reiterând implicarea României în sprijinirea Ucrainei în multiple domenii, precum cel politic, economic, umanitar, dar și sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei.