Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 12 aprilie, la sediul MApN, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, aflat în vizită în România cu ocazia participării la prima conferință privind securitatea regiunii Mării Negre organizată la București sub egida Platformei Internaționale Crimeea.
Pe timpul discuțiilor oficiale, au fost abordate aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale, inclusiv în combaterea efectelor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care afectează în plan multidimensional Republica Moldova.
„La nivelul MApN sunt în atenție permanentă și analiză atât evoluțiile situației de securitate ce pot avea implicații directe sau indirecte asupra Republicii Moldova, cât și posibilitățile concrete de acordare a unui sprijin pe multiple planuri Guvernului de la Chișinău, astfel încât să poată fi depășite provocările manifestate pe termen scurt, mediu și lung” a spus ministrul Tîlvăr.
De asemenea, cei doi miniștri au evidențiat nivelul foarte bun al cooperării dintre armatele României și Republicii Moldova, în principal în cadrul unor exerciții militare comune, precum SEA SHIELD 23. A fost exprimată poziția comună cu privire la necesitatea menținerii acestui ritm al antrenamentelor și a fost reliefată importanța domeniului educației militare, fiind evidențiate progresele înregistrate în implementarea Programului de Consolidare a Învățământului pentru Apărare (DEEP) destinat Republicii Moldova, al cărui lead nation este România.
Referitor la avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, ministrul Angel Tîlvăr a reiterat susținerea deplină a României, precum și importanța participării la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), format în care țara noastră va exercita președinția începând cu a doua jumătate a acestui an, până în 2025. În context, ministrul Tîlvăr a apreciat demersurile Guvernului de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU și UE.
Ministrul apărării naționale a reiterat, de asemenea, faptul că România își propune să continue să evidențieze în cadrul aliat nevoile prioritare ale Republicii Moldova în materie de securitate și apărare și, corelativ, modalitățile de calibrare și coordonare a sprijinului pe care NATO îl pot oferi în acest sens.
„Având în vedere că Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru București, întreprindem toate eforturile pentru creșterea sprijinului acordat țării dumneavoastră pentru creșterea rezilienței și a capacității de apărare. Susținem trendul ascendent al dialogului politic și al cooperării practice dintre Alianță și Republica Moldova”, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.