Aflat în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, marți, 4 aprilie, la o ceremonie organizată în premieră la sediul Comandamentului Forțelor Întrunite al Gărzii Naționale a statului Alabama (ALNG) din Montgomery, pentru celebrarea a 30 de ani de cooperare în cadrul Programului de Parteneriat Statal (State Partnership Program - SPP) dintre Armata României și ALNG.
Pe parcursul a trei decenii, Programul de Parteneriat Statal a reprezentat o platformă pentru dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și americani.
În alocuțiunea sa, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat importanța pregătirii în comun între militarii români și americani, care s-a dovedit un factor esențial în consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite. „Una dintre principalele îngrijorări ale prezentului o reprezintă războiul ilegal, agresiv și neprovocat al Federației Ruse în Ucraina. Pregătirea comună trebuie să continue pentru ca împreună să putem apăra democrația, valorile în care credem, flancul estic al NATO și, nu în cele din urmă, pentru a menține stabilitatea în regiunea Mării Negre. Sunt încrezător în ceea ce putem face împreună, cu atât mai mult cu cât vom extinde această colaborare.”
Ceremonia din Montgomery a marcat succesul colaborării de trei decenii dintre Armata României și Garda Națională a statului Alabama. În acest context, șeful Gărzii Naționale Alabama, generalul-maior Sheryl Gordon, a înmânat ministrului Angel Tîlvăr „Proclamația de recunoaștere și felicitare pentru Garda Națională a statului Alabama și statul român cu ocazia împlinirii a 30 de ani de parteneriat în cadrul Programului de Parteneriat Statal al SUA”, conferită de guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey.
* * *
Programul de Parteneriat Statal al SUA a început în urmă cu 30 de ani, după căderea Uniunii Sovietice, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.
* * *
Cooperarea cu ALNG, în cadrul State Partnership Program, constituie unul din instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române - ALNG, reprezintă unul dintre cei trei piloni ai politicii externe și de securitate a țării noastre care urmărește interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.
Ceremonia din Statele Unite ale Americii va fi urmată de o serie de manifestări de celebrare a SPP dintre Armata României și ALNG care se va derula în țara noastră, în luna iunie.