Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat joi, 2 martie, la Târgu-Mureș, la sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) în Armata României.
La ceremonia desfășurată în Piața Victoriei, în prezența președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și a prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, au participat președinții comisiilor de apărare ale Senatului și Camerei Deputaților, senatoarea Nicoleta Pauliuc, respectiv deputatul Laurențiu-Dan Leoreanu, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, generali și amirali din conducerea structurilor centrale ale MApN, precum și personal militar în activitate, în rezervă și în retragere din structurile FOS și alte structuri ale MApN.
În discursul său, ministrul Tîlvăr a accentuat importanța acestei structuri de forțe pentru Armata României, nivelul ridicat de instruire și dotare al operatorilor FOS, precum și experiența acumulată în cadrul exercițiilor și misiunilor derulate în format aliat sau bilateral.
„Militarii acestui comandament sunt respectați în rândul armatelor NATO. Vă spun asta pentru că în întâlnirile și contactele pe care le am cu omologi aliați sau cu lideri din structurile strategice ale NATO primesc mulțumiri și aprecieri pentru misiunile executate impecabil de militarii români în teatrele de operații, iar referirile la Forțele pentru Operații Speciale apar aproape de fiecare dată în discuție. Mă bucur că pot să împărtășesc cu dumneavoastră mândria pe care o simt atunci când vă sunt apreciate și recunoscute realizările obținute cu trudă, rigoare și foarte multe sacrificii și să vă adresez, la rândul meu, mulțumiri sincere pentru tot ceea ce faceți pentru liniștea și siguranța noastră,” a declarat ministrul Tîlvăr.
În mesajul adresat militarilor, șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, a susținut că „sărbătoarea Forțelor românești pentru Operații Speciale, la împlinirea primelor două decenii de existență, îmi ofera prilejul de a afirma că sunteți o componentă matură a Armatei României, eficientă, cu capacitate mare de reacție la nivel strategic, interoperabilă și cu puternice conexiuni cu structuri similare aliate și partenere".
În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naționale a conferit Emblema de Onoare a Armatei României Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii", prima structură de operații speciale din armata română, și unor militari ai Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.
Generalul Daniel Petrescu a conferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale și unor militari din structurile FOS.
La finalul ceremoniei a avut loc defilarea detașamentelor de militari reprezentând toate unitățile din subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, cu aproximativ 30 de mijloace tehnice. De asemenea, a fost vizitată expoziția organizată în Cetatea Medievală de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, în colaborare cu reprezentanți din industria națională și internațională de apărare, în cadrul căreia aproximativ 50 de companii din România și din străinătate au prezentat tehnică și echipamente militare de ultimă generație.
* * *
Ziua de 1 martie 2003 reprezintă un moment de referință în istoria Armatei României, marcând înființarea, la Târgu Mureș, a Batalionului 1 Forțe Speciale, prima structură de operații speciale din țară.
Discreți, modești și extrem de eficienți, militarii din Forțele pentru Operații Speciale își servesc cu mândrie și profesionalism țara, acolo și atunci când aceasta le-o cere. Principiile „calitatea este mai importantă decât cantitatea” și „oamenii sunt mai importanți decât echipamentele” sunt fundamentul formării profesionale și caracterizează toate acțiunile operatorilor din structurile de Operații Speciale.