Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit joi, 24 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o delegație din Republica Federală Germania, condusă de Jens Plötner, consilier pe probleme de securitate și relații internaționale al cancelarului german, însoțit de ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, la întâlnire participând și consilierul de stat pentru Politica Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim-Ministrului României, Iulian Chifu.
Cei doi oficiali au abordat subiecte de actualitate ale agendei internaționale de securitate, fiind evidențiată nevoia consolidării prezenței aliate în regiune, pe fondul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
De asemenea, pe parcursul întâlnirii au fost discutate principalele coordonate ale cooperării militare bilaterale, fiind reliefat stadiul excelent al colaborării dintre cele două state.
Suplimentar, a fost evocată cooperarea dintre România și Germania, în format NATO și UE, în contextul actual de securitate, cu accent pe postura aliată de descurajare și apărare, și pe eforturile de proiectare a stabilității, respectiv pe aspecte referitoare la cooperarea în cadrul inițiativelor Uniunii Europene în domeniul apărării.
Oficialul român a exprimat aprecierea pentru angajamentul Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare și apărare dedicate Flancului Estic aliat, în particular în zona Mării Negre, evidențiind, în acest context, participarea Forțelor Aeriene Germane la misiunile de poliție aeriană consolidată (eAP) în România.
Secretarul de stat Cojocaru a evidențiat, de asemenea, importanța continuării desfășurării în comun a exercițiilor bilaterale și multinaționale, atât în România, cât și în Germania, precum și sporirea cooperării în domeniul instruirii, al educației militare și al celei tehnico-militare.
La finalul întrevederii, ambele părți au convenit asupra necesității menținerii unui dialog bilateral constant, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor comune în domeniul apărării asumate atât în context bilateral, cât și aliat.