Miercuri, 12 octombrie, prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, de la Bruxelles, a constituit un prilej de a discuta despre evoluțiile situației de securitate din Ucraina, în cadrul unei cine de lucru a Consiliului Nord-Atlantic, la care au fost invitați miniștrii apărării din Suedia și Finlanda și ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov. În cadrul evenimentului oficial, au fost exprimate pozițiile naționale vis-a-vis de solicitarea Ucrainei de aderare la NATO, adresată Secretarului General, printr-o scrisoare comună a președintelui Ucrainei, președintele Radei și a primului-ministru al Ucrainei.
În acest context, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a indicat că România continuă sprijinul constant față de Ucraina, în aceste vremuri complicate și susține, de asemenea, procesul de aderare a Ucrainei, evocând, în acest sens, deciziile asumate în cadrul Summit-ului NATO de la București, din 2008.
În marja evenimentului, ministrul Dîncu a participat la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group). Reuniunea Grupului s-a desfășurat într-un context politico-militar marcat deopotrivă, de succesele militare înregistrate în teren de forțele ucrainene, dar și de demersurile ilegale ale Federației Ruse de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost făcută evaluarea progreselor înregistrate de la ultima întâlnire organizată în data de 8 septembrie 2022, în Baza Aeriană de la Ramstein. Agenda discuțiilor a cuprins aspecte de actualitate și evaluări privind evoluția conflictului din Ucraina, respectiv stadiul acordării de asistență militară și umanitară de către țările participante la această inițiativă.
De asemenea, ministrul apărării naționale a participat la reuniunea Grupării de tip Națiune Cadru (Framework Nations Concept-FNC), coordonată de Germania, activitatea fiind prezidată de ministrul german al apărării. În acest context, Vasile Dîncu a reconfirmat angajamentul României în cadrul inițiativei FNC, evidențiind progresul solid înregistrat prin efortul comun al statelor participante. De asemenea, a punctat importanța asigurării coerenței, interoperabilității și a complementarității eforturilor țărilor participante la inițiativă.