Secretarul de stat pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru, împreună cu reprezentanți ai conducerii Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară au participat, marți, 11 octombrie, la Muzeul Ianca, județul Brăila, la evenimentul comemorativ „Omagiu unui simbol aeronautic: aviator Smaranda Brăescu pilot și parașutist”.
În cadrul discursului de deschidere, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidențiat realizările excepționale ale aviatoarei, punctând ambiția, voința și perseverența acesteia, prin care a dărâmat tipare și stereotipuri, a depășit și înfruntat cu mult curaj și demnitate ideile tradiționaliste, imuabile ale vremii.
„Istoria noastră este generoasă cu astfel de exemple, de personalități feminine care au reușit să demonstreze, în condiții grele, inclusiv în război, că se pot ridica la înălțimea momentului istoric, chiar și fără a purta arma în mână, prin curaj, devotament și loialitate față de valorile naționale și față de țară. Acolo, în tranșee, în spitale sau în aer, acestea au purtat războiul lor, aducând - cu generozitate și sensibilitate specific feminină - contribuția lor la eforturile unei întregi națiuni”, a transmis oficialul MApN.
În cadrul evenimentului a avut loc și vernisarea expoziției „Smaranda Brăescu – Regina Aerului“, iar piloți din cadrul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic (BAIFPA) de la Boboc au efectuat zboruri demonstrative.
Activitatea a fost organizată de Muzeul Ianca, Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aviației – ARPIA și Liceul Teoretic „Constantin Angelescu”, împreună cu Statul Major al Forțelor Aeriene, în cadrul evenimentelor naționale dedicate „Anului Smaranda Brăescu – 2022”, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea primei femei pilot și parașutist cu brevet din România.