Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, în perioada 23 - 25 septembrie, la conferința „European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment organizat de Ministerul Apărării Naționale, New Strategy Center (România) și Center for the Study of the New Generation Warfare (SUA).
Cu acest prilej, secretarul de stat a avut întrevederi bilaterale cu asistentul secretarului general al NATO pentru Operații, Tom Goffus, cu asistentul secretarului american al Apărării pentru Securitate Internațională, Celeste Wallander și cu directorul adjunct al Direcției generale pentru Relații Internaționale și Strategie din cadrul Ministerului francez al Forțelor Armate, Viceamiral Christophe Lucas.
În cadrul convorbirilor cu asistentul secretarului general al NATO pentru Operații, oficialul român a salutat rezultatele istorice ale summit-ului de la Madrid, în special în ceea ce privește menționarea în noul Concept Strategic al NATO a regiunii Mării Negre ca fiind de importanță strategică și a abordării unitare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre pașii de urmat în implementarea deciziilor aliate, pentru a răspunde cât mai rapid și eficient provocărilor de securitate actuale.
În cadrul discuțiilor cu asistentul secretarului american al Apărării pentru Securitate Internațională au fost trecute în revistă principalele proiecte bilaterale, fiind evidențiat nivelul foarte bun al contactelor în domeniul apărării. Simona Cojocaru a mulțumit pentru contribuția substanțială a SUA cu trupe, pe teritoriul României, un factor esențial în descurajarea oricărei agresiuni.
Viceamiralul Christophe Lucas și secretarul de stat Simona Cojocaru au discutat teme referitoare la stadiul implementării Grupului de Luptă NATO din România, condus de Franța, precum și aspecte privind securitatea regională. Secretarul de stat român a mulțumit pentru angajamentul Franței față de securitatea României și a flancului estic, evidențiind disponibilitatea Franței de a crește nivelul Grupului de Luptă la cel de brigadă, în caz de nevoie.