Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internațională, Celeste Wallander, și secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, s-au întâlnit sâmbătă, 24 septembrie, în România pentru a discuta o serie de teme legate de relația bilaterală în domeniul apararii și aspecte privind securitatea regională.
Cei doi oficiali au salutat celebrarea, în 2022, a 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, au împărtășit opinii cu privire la securitatea din regiunea Mării Negre, lăudând unitatea răspunsului NATO în fața războiului nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Ambii oficiali au remarcat succesele din ultima vreme înregistrate de Ucraina pe câmpul de luptă în regiunea Donbas și au condamnat recenta retorică de escaladare a conflictului de către președintele rus Vladimir Putin.
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internațională a reafirmat angajamentul Statelor Unite, în temeiul articolului 5, față de Flancul Estic și a mulțumit României pentru găzduirea, pe baza rotațională, a unui număr semnificativ de forțe ale SUA.
Ambii lideri au remarcat, de asemenea, semnificația istorică a Summitului NATO de la Madrid și au subliniat necesitatea ca aliații să continue să investească în capabilități credibile de apărare pentru a proteja Alianța și a descuraja agresiunea Rusiei.
Aflandu-se la bordul unei nave a Forțelor Navale Române, pe fluviul Dunărea, Celeste Wallander și Simona Cojocaru s-au alăturat unui grup de experți în domeniul politic și militar pentru a discuta despre securitatea Mării Negre și au observat barjele și navele de marfă care transportau cereale din Ucraina către piața globală.
A doua zi, ambii oficiali au vizitat Baza Aeriana 86 din Borcea, unde s-au întâlnit cu membri ai Escadrilei 53 a Forțelor Aeriene Romane care operează avioane F-16 în sprijinul patrulelor aeriene de luptă ale NATO și al misiunilor de poliție aeriană întărită la Marea Neagră.
Varianta în engleză a comunicatului o puteți accesa la link-ul https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3169675/joint-statement-on-the-us-romanian-bilateral-defense-relationship/