Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat vineri, 29 iulie, la festivitatea de absolvire și înaintare în primul grad de ofițer a promoției 2022 „Încoronarea de la Alba Iulia - 100” de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, organizată la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.
Ministrul apărării naționale l-a felicitat pe șeful de promoție pe academie, slt.ing. Gabriel-Valentin Pătrașcu, pentru rezultatele excelente obținute pe timpul studiilor, acesta absolvind cu media generală 9,72, specializarea Aeronave și motoare de aviație.
În discursul său, ministrul apărării le-a mulțumit tuturor absolvenților și cadrelor didactice pentru efortul lor comun susținut pe durata celor patru ani de studii și i-a îndemnat să se ridice la nivelul înaintașilor care au reușit să așeze România la loc de frunte pe harta Europei.
„Sunteți generația simbolică pentru că aveți numele unui proiect de țară, cel mai important proiect de țară din secolul trecut. Acest proiect de țară, înaintașii noștri, cu toate necazurile și cu toate lucrurile pe care istoria le-a adus în fața națiunii noastre, s-a realizat. Deci, voi trebuie să faceți următorul proiect de țară. Generația voastră trebuie să reconstruiască România și acest lucru nu este foarte ușor”.
Ministrul Dîncu a declarat, de asemenea, că „pentru a avea o apărare care să te pună sub o umbrelă adevărată de securitate, care să te ajute să te dezvolți ca națiune, este nevoie să faci sacrificii”.
„Românii vor înțelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnității lor, de salarii și locuri de muncă decente pentru ei și pentru familiile lor, vor înțelege că pensiile militare nu sunt pensii speciale și că fac parte din modalitatea prin care țara se pregătește pentru ce este mai rău într-o anumită situație. Vor înțelege că sacrificiul pe care îl faceți dumneavoastră și toți cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneți în contractul social, viața. La dumneavoastră scrie în contract „cu prețul vieții”. Nu scrie în niciun alt contract al nostru, al celorlalți din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp și oamenii vor înțelege că un soldat profesionist nu poate fi echivalat - așa cum este în momentul acesta echivalat - cu un muncitor necalificat, așa cum se întâmplă în acest moment în echivalența cu funcții civile. Toate aceste lucruri le vom schimba”, a mai subliniat ministrul apărării naționale în discursul său.
***
Din cei 301 absolvenți ai celor 16 specializări din cadrul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, 213 absolvenți sunt repartizați în structuri aparținând Ministerului Apărării Naționale, iar alți 88 de absolvenți au ca beneficiar Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor.