Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat marți, 12 iulie, la Seminarul anual al Asociației Internaționale a Justiției Militare, organizat de Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
La activitatea desfășurată la Cercul Militar Național au luat parte magistrați din Brazilia, Cipru, Columbia, Emiratele Arabe, Franța, Grecia, Mexic, Paraguay, Peru, România, Spania, SUA și Ucraina.
Agenda seminarului a cuprins subiecte referitoare la conflictul militar din Ucraina, teme de drept internațional umanitar și cooperare judiciară internațională în situații de criză.
Ministrul Dîncu a subliniat faptul că sistemul juridic din MApN, care are în plan central Direcția generală juridică, are o organizare adecvată obiectivelor specifice, beneficiind de un corp profesional bine pregătit și de o organizare eficientă, ceea ce permite elaborarea, în limitele de competență legală, a proiectelor de acte normative și asigurarea sprijinului de specialitate pentru celelalte structuri în procesul de elaborare/avizare juridică. Totodată, este asigurată conformitatea actelor normative specifice MApN cu reglementările UE și NATO, precum și asistența juridică pentru încheierea înțelegerilor tehnice în vederea cooperării cu forțele armate străine.
Având în vedere actualul context de securitate, ministrul apărării naționale a reiterat solidaritatea cu poporul ucrainean, subliniind că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei reprezintă un șoc strategic pentru securitatea și stabilitatea Europeană și Euro-Atlantică, dar mai ales la nivel regional. „Pe acest fond, rămânem angajați în sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și condamnăm, în cei mai puternici termeni, războiul nejustificat și neprovocat, de agresiune, lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei,” a arătat ministrul Apărării.
De asemenea, ministrul Vasile Dîncu a accentuat nevoia de cooperare între diferitele instituții juridice internaționale pentru cercetarea crimelor de război săvârșite pe timpul conflictului din țara vecină: ,,Luând în considerare situația de securitate din prezent, în regiune și în lume, importanța justiției militare este esențială, în scopul cercetării cu maximă obiectivitate, în baza dreptului internațional, a infracțiunilor de mare gravitate săvârșite în timpul situațiilor de criză militară și umanitară și tragerii la răspundere a celor responsabili pentru asemenea crime.”
În încheiere, ministrul a reafirmat faptul că România va fi alături de toate organizațiile internaționale care strâng dovezi referitoare la crimele de război comise de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, astfel încât responsabilii acestor atrocități comise încă de la începutul agresiunii să fie trași la răspundere.