Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa, în zilele de 29 și 30 iunie, la Summit-ul NATO de la Madrid, în delegația României condusă de președintele Klaus Iohannis.
Evenimentul va reprezenta un reper important în procesul de adaptare a NATO la mediul strategic complex de securitate, marcat de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și la creșterea competiției geopolitice și sistemice la nivel continental și global. Tabloul securitar este completat de amenințările reprezentate de instabilitatea regională, terorism, atacuri cibernetice și schimbări climatice, care au un impact considerabil asupra securității euroatlantice și a stabilității pe continentul european.
Programul celor două zile ale reuniunii cuprinde sesiuni de lucru la nivelul liderilor și, separat, la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, atât în format aliat, cât și cu participarea partenerilor.
Summit-ul constituie prilejul pentru luarea unor decizii fundamentale pentru profilul și postura Alianței la nivel regional și global, sarcinile fundamentale ale NATO și aliaților și, subsumat, pentru direcționările strategice ale următoarei decade. Pe această linie, deciziile adoptate cu acest prilej vor asigura consolidarea eforturilor de adaptare pe termen lung a profilului și posturii colective de descurajare și apărare a Alianței, pentru a face față provocărilor actuale, emergente și viitoare de securitate. Pe acest fond, se evidențiază adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței, care va asigura cadrul conceptual de orientare a întregii activități viitoare a NATO.
Ministrul apărării naționale are prevăzută în program participarea la o cină informală în formatul miniștrilor apărării, găzduită de omologul spaniol Margarita Robles Fernández, cu participarea ministrului de resort din Bosnia și Herțegovina, în cadrul căreia oficialii aliați vor aborda problematica aspectelor securitare relaționate Balcanilor de Vest, inclusiv din perspectiva provocărilor și acțiunilor de natură hibridă.
Formatul va constitui o oportunitate pentru a discuta situația dintr-o regiune de importanță strategică pentru Alianță, care se confruntă cu provocări diverse, cauzate atât de situația de securitate internă, cât și de influențele externe ale actorilor maligni precum Rusia. Astfel, se vor discuta formulele de sprijin ale NATO în susținerea consolidării rezilienței și a eforturilor Bosniei-Herțegovina de gestionare a provocărilor și acțiunilor hibride destabilizatoare.
De asemenea, se va discuta despre contribuția KFOR la promovarea stabilității în regiune în contextul geopolitic actual, precum și pentru sprijinirea eforturilor politice actuale, inclusiv prin folosirea dialogului prin intermediul UE Belgrad – Priștina.