Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au avut miercuri, 8 iunie, o întâlnire oficială la sediul MApN.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat aspecte legate de mediul de securitate regional, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Situația de securitate din Ucraina, generată de invazia nejustificată și brutală a Federației Ruse, ne îngrijorează, pentru că aduce cu sine crize multiple. Pe lângă aspectele militare și de securitate extrem de grave, acest război crud a produs o catastrofă umanitară, o criză energetică, la care se adaugă premisele unei crize globale alimentare”, a precizat ministrul Dîncu.
În context, cei doi miniștri au evidențiat acțiunile întreprinse pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiați din Ucraina, subliniind, în acest sens, eforturile României și Republicii Moldova, precum și mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din țara vecină.
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost susținerea pe care țara noastră o asigură Republicii Moldova în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.
„Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană și trebuie să fie obținut cât mai curând statutul de stat candidat la UE. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru rapiditatea în transmiterea celei de-a doua părți completate a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea, lucru care evidențiază și mai mult determinarea pentru parcursul european”, a spus ministrul Dîncu.
Cei doi oficiali au trecut în revistă aspecte de interes ale agendei bilaterale în domeniul apărării, cu accent asupra stadiului implementării proiectelor comune și a priorităților de cooperare.
„România își exprimă ferm disponibilitatea și interesul de a dezvolta cooperarea cu Armata Națională a R. Moldova pentru beneficiul reciproc și pentru a sprijini eforturile acesteia privind modernizarea, creșterea capacității operaționale și a nivelului de interoperabilitate”, a făcut cunoscut ministrul Dîncu, care a evidențiat, de asemenea, în contextul discuțiilor referitoare la relațiile Republicii Moldova cu NATO, importanța „angajamentului reciproc pentru implementarea liniilor de efort aferente Pachetului de consolidare a capacității de apărare dedicat Republicii Moldova”.
Ministrul apărării naționale a apreciat, de asemenea, implicarea Chișinăului în consolidarea securității regionale prin participarea militarilor din Republica Moldova la misiunea aliată KFOR din Kosovo, precum și decizia de a participa, în viitorul apropiat, la misiuni ONU de menținere a păcii, respectiv la Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).
În finalul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acțiune cât mai eficientă și coordonată, precum și continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic dintre București și Chișinău.
Cu prilejul vizitei la MApN, ministrul Anatolie Nosatîi a conferit generalului-locotenent Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, medalia „Consolidarea frăției de arme”.