Marți, 24 mai, au avut loc consultări în cadrul dialogului strategic româno-polonez pe problematica de securitate și apărare, așa-numita ,,quadriga”. Delegația română a fost condusă de Iulian Fota, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale. Delegația poloneză a fost condusă de Marcin Przydacz, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și Marcin Ociepa, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale.
România și Polonia sunt parteneri strategici și aliați, puternic legați prin experiențe istorice de prietenie strânsă și prin apartenența activă la NATO și UE, precum și prin prezență militară reciprocă pe teritoriile celor două țări în contextul prezenței înaintate aliate.
Actuala rundă de consultări a prilejuit o discuție aprofundată asupra provocărilor prezente la adresa securității europene și globale.
România și Polonia și-au reconfirmat sprijinul fără echivoc în fața agresiunii brutale și ilegale a Rusiei. Discuțiile s-au concentrat pe sprijinul suplimentar pentru Ucraina, întărirea sancțiunilor la adresa Rusiei, precum și pe pașii necesari pentru consolidarea substanțială pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic, cu obiectivul tranziției de la Prezența Înaintată la Apărarea Înaintată, inclusiv prezență permanentă, exerciții, echipament pre-poziționat și acces la combustibil, în perspectiva Summitului NATO de la Madrid.
Ambele părți au abordat și teme precum elaborarea Conceptului Strategic al NATO, document de importanță majoră, având în vedere responsabilitatea primară a NATO în asigurarea securității în spațiul euro-atlantic.
Cele două părți și-au reconfirmat interesul puternic de a contribui activ la consolidarea securității europene și unității transatlantice.
Cei doi parteneri au schimbat de asemenea opinii privind implementarea celor mai recente documente strategice ale UE.
În plus, a fost discutat și viitorul rol al OSCE în contextul războiului provocat de Rusia și al deținerii de către Polonia a Președinției în Exercițiu a OSCE.
Ambele state și-au exprimat acordul pentru necesitatea continuării sprijinului pentru Georgia și Republica Moldova.
Cei patru demnitari au subliniat importanța formatului București 9, unică pentru securitatea regională și unitatea transatlantică și au exprimat satisfacție pentru nivelul intens de cooperare, inclusiv pentru apropiata reuniune a miniștrilor apărării B9, în format virtual, și pentru Summitul B9 de la București.
Au fost discutate perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, inclusiv pe baza Acordului de cooperare în domeniul industriei de apărare recent adoptat.
Cele două părți au agreat continuarea consultărilor în acest format practic și orientat spre rezultate.