Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Șeful Statului Major al Apărării, la prima sesiune a Comitetului Militar al NATO din anul 2022
La reuniune au luat parte Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, și Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne, iar sesiunile de lucru au fost conduse de președintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer.
În cadrul lucrărilor a fost evaluată situația curentă de securitate, în perspectivă integrată, de 360 de grade, șefii Apărării prezentând pozițiile naționale de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare. Oficialii s-au axat pe Strategia Militară a Alianței și pe modul în care ar putea fi aceasta reflectată în noul „Concept Strategic al NATO” și au propus modalități practice de implementare a conceptelor de ducere a războiului și de descurajare și apărare în zona euro-atlantică (NATO’s Warfighting Capstone Concept și Concept for the Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area). Totodată, șefii Apărării au fost informați de omologii din Georgia și Ucraina despre situația de securitate și progresul reformelor militare din cele două țări. Împreună cu SACEUR și SACT, liderii militari au discutat despre oportunitățile potențiale, existente și viitoare, care dau posibilitatea forțelor, capabilităților și procedurilor NATO de a-și îndeplini, inclusiv în era digitală, principalele misiuni ale Alianței - apărarea colectivă, managementul crizei și securitate prin cooperare.
Cea de-a doua zi a lucrărilor a fost deschisă de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezentat prioritățile și perspectivele Alianței în contextul situației curente de securitate.
În intervențiile avute pe timpul reuniunii, generalul Daniel Petrescu a subliniat faptul că noul Concept Strategic al NATO trebuie să evidențieze, în primul rând, angajamentul suprem al statelor aliate pentru apărarea colectivă, potrivit art.5 al Tratatului de la Washington, precum și principalele riscuri și amenințări la adresa securității Alianței. De asemenea, șeful Statului Major al Apărării a argumentat necesitatea sporirii prezenței aliate în România și în regiunea Mării Negre pentru întărirea coezivă și credibilă a posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic.
***
Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate.
Pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței. Activitatea de rutină este efectuată de Reprezentanții Militari naționali, prezenți permanent la comandamentul NATO din Bruxelles.
Biroul presă