Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Mesajul ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, cu prilejul aniversării Forțelor Aeriene Române
În fiecare an, pe 20 iulie, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, aviatorii militari români sărbătoresc Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Cu acest prilej, le aducem mulțumiri tuturor militarilor, personalului civil și rezerviștilor care și-au dedicat viața Aripilor Românești!
Istoria contemporană a României a fost susținută de actele de eroism ale piloților militari care au dat dovadă de curaj și măiestrie în confruntările aeriene. Cele două Războaie Mondiale au reprezentat adevărate probe de foc pentru aviatorii militari care au apărat spațiului aerian românesc și obiectivele terestre și navale civile și militare. De la aeronavele Nieuport XI Bebe din prima unitate de vânătoare, în Marele Război, și până la escadrila de aeronave F-16 Fighting Falcon, Forțele Aeriene Române au fost permanent la înălțime atât la propriu cât și la figurat, piloții militari remarcându-se prin profesionalismul și priceperea cu care și-au stăpânit și manenvrat avioanele de luptă.
În ultimii 20 de ani, militarii Forțelor Aeriene au participat la misiuni complexe, sub egida NATO și ONU, dovedind profesionalism și patriotism. Cutezanța acestor specialiști reprezintă repere solide pentru noi dar și pentru generațiile viitoare. Fie că amintim de capacitatea aeriană de transport, cu aeronave C-130 Hercules și C-27J Spartan, în Afganistan, Irak și Balcani, fie că vorbim de piloții aeronavelor de luptă MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon, sau că ne gândim la specialiștii în apărare anti-aeriană și radiolocație, toți acești militari și personalul civil deopotrivă merită aprecieri și recunoștință pentru că stau de veghe permanent la fruntariile aeriene naționale și aliate.
Să nu uităm, astăzi, de pionierii și promotorii aviației românești, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli și Hermann Oberth. Aceste nume au făcut istorie, au construit și inovat, au impus prin efortul lor creator ingineria aeronautică românească în cultura universală.
Suntem datori să-i onorăm pe acești titani ai aviației, să continuăm în memoria lor o tradiție seculară consolidată de acești deschizători de drumuri, să promovăm ingineria aeronautică atât în univeristățile civile de profil și în academiile militare. Luptele viitorului se vor desfășura în primul rând în spațiiile aerian și cibernetic. Înțelegând această realitate, pregătindu-ne permanent, adaptându-ne la noile provocări, vom reuși să contracarăm orice posibil atac la adresa securității și stabilității naționale.
Armatele moderne au nevoie de forțe aeriene dotate cu aeronave și sisteme anti-aeriene performante, de personal, piloți și militari cât mai bine instruiți, de licee și academii de profil care să ofere sistemului național de apărare specialiștii și ofițerii pregătiți pentru a stăpâni tehnica de luptă a viitorului. Un viitor care se apropie foarte repede, cu o dezvoltare a tehnologiei militare care, deseori, se petrece mai repede decât am putea anticipa.
Trebuie să fim pregătiți pentru o evoluție extrem de rapidă de la nou la foarte nou, de la tehnologia clasică la ceea ce presupune înțelegerea și adaptarea la progresul informatic și informațional al "Erei 5G". Acestea sunt principalele linii de dezvoltare și obiective ale conducerii Ministerului Apărării Naționale și, cât voi fi ministru, voi susține proiectele de modernizare și înzestrare a aviației militare, pentru stabilitate și apărarea Țării, pentru protejarea spațiului aerian național și aliat.
Achiziția de sisteme anti-aeriene Patriot și completarea escadrilei F-16 Fighting Falcon marchează din acest an o nouă etapă pentru Forțele Aeriene Române care trebuie să se adapteze la provocările secolului XXI. Apărarea națională se bazează în primul rând pe forțele proprii pe care suntem datori să le modernizăm permanent și să le dezvoltăm. Prin noi înșine putem consolida capacitatea reală de apărare națională! Aliații ne sunt garanție, ne oferă protecție, dar este foarte important să ne putem asigura apărarea națională în primul rând prin forțe și capacități proprii! Totodată trebuie să îmbunătățim permanent interoperabilitatea cu forțele și comandamentele aliate. Sunt argumente care susțin importanța continuării modernizării și dotării Forțelor Aeriene cu aeronave și tehnică de apărare a spațiului aerian național!
Dragi piloți, personal navigant, personal civil și auxiliar din Forțele Aeriene ale României,
Sunteți, în acest moment, principala pavăză a Țării, vă aflați la fruntarii, gata de acțiune, în fiecare zi, în fiecare moment. Capacitatea dumneavoastră de reacție este încercată periodic. Alături de forțele aeriene aliate care ne susțin ați reușit să protejați cu succes spațiul aerian românesc.
Aveți, probabil, cea mai dificilă și mai complexă misiune! Sunteți cei care, într-un eventual conflict, veți intra primii în luptă. Țara și Alianța Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru acest efort deosebit.
Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române, le urez personalului aeronautic sau care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române la mulți ani, sănătate și CER SENIN!
Biroul presă