Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Participarea ministrului apărării naționale la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE
Activitatea a reprezentat prima reuniune ministerială tematică organizată în contextul procesului de concretizare a Busolei Strategice, instrument ce urmărește facilitarea implementării nivelului de ambiție al UE, definit în 2016, prin stabilirea unor orientări politice și obiective precise în domeniul securității și apărării. Agenda reuniunii a avut ca temă principală pilonul dedicat gestionării crizelor din cadrul Busolei Strategice. Totodată, evenimentul a oferit ocazia unui schimb de opinii privind evoluțiile cele mai recente din Sahel, Mozambic și Ucraina.
În cadrul schimbului de opinii, miniștrii apărării au analizat o serie de propuneri ale Înaltului Reprezentant și au prezentat mai multe idei privind consolidarea profilului operațional al UE. Propunerile concrete au cuprins modalități de creștere a eficacității în răspunsul la crize, îmbunătățirea nivelului de disponibilitate a forțelor, creșterea capacității de reacție și a flexibilității operaționale.
Miniștrii apărării au fost de acord cu concluziile Consiliului privind securitatea și apărarea și au adoptat Deciziile Consiliului privind aprobarea participării Canadei, Norvegiei și SUA la proiectul PESCO dedicat mobilității militare.
Activitatea a inclus și un prânz de lucru, cu participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. În acest context, au fost abordate modalități de îmbunătățire a cooperării și coordonării eforturilor operaționale în zonele de interes comun UE și NATO.
În intervenția sa, ministrul român al apărării a exprimat sprijinul pentru eforturile de consolidare a palierului operațional al Politicii de Securitate și Apărare Comună, într-o manieră ambițioasă, dar pragmatică în același timp, și a apreciat importanța Busolei Strategice în trasarea unor direcționări care să vină în sprijinul implementării nivelului de ambiție al UE. Ministrul Ciucă a punctat importanța coerenței eforturilor atât pentru reducerea decalajelor dintre angajamentele asumate la nivel politic și capabilitățile disponibile, cât și în contextul angajamentelor din cadrul altor formate și organizații internaționale, având în vedere principiul setului unic de forțe.
De asemenea, oficialul român a subliniat importanța parteneriatului cu NATO, exprimând sprijinul pentru consolidarea cooperării în zonele geografice de interes comun, precum și pentru eficientizarea coordonării în vederea creșterii rezilienței partenerilor din Vecinătatea Estică.
Biroul presă