Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Secretarul de stat Simona Cojocaru la evenimentul „Political Workshop of EU Ministers of Defence on the Strategic Compass”
În cele două secțiuni ale seminarului, miniștrii apărării au avut un schimb informal de opinii legat de prioritățile și nevoile în definitivarea documentului denumit Busola Strategică, centrat pe 4 piloni – managementul crizelor, reziliența, capabilități și parteneriate.
Procesul, lansat în cadrul Reuniunii Informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE din luna noiembrie 2020, vizează agrearea de orientări politice și obiective concrete pentru implementarea nivelului de ambiție al Uniunii în domeniul securității și apărării, definit în 2016, contribuind totodată la dezvoltarea unei culturi de securitate și apărare comune în rândul statelor membre.
În intervenția sa, oficialul român a subliniat faptul că, în derularea acestui proces, coordonat de UE, rolul statelor membre este esențial. A apreciat, de asemenea, importanța îmbunătățirii acțiunii europene în domeniul managementului crizelor, pornind de la analiza comună a amenințărilor.
„Criza COVID-19 nu a eliminat provocările la adresa securității și apărării statelor membre, dimpotrivă a adăugat un nivel suplimentar de complexitate. Această evoluție ne-a învățat că reziliența este o dimensiune esențială a eforturilor noastre la nivelul ministerelor apărării, care au trebuit să includă și gestionarea pandemiei. Noul context arată cu claritate că actualele provocări reclamă tot mai des o abordare integrată la nivel interguvernamental. România și-a asumat un rol important, prin crearea Centrului euro-atlantic în domeniul rezilienței, iar Ministerul Apărării Naționale a contribuit la eforturile UE, în cadrul Dialogurilor strategice destinate finalizării Busolei Strategice, prin organizarea, la 12 aprilie, a unui webinar dedicat asistenței militare în sprijinul autorităților civile”, a subliniat Simona Cojocaru.
Biroul presă