Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Întâlnirea șefilor Apărării din Regatul Spaniei și România
Discuțiile s-au axat, în principal, pe relațiile de cooperare militară, participarea la exerciții și misiuni și pe consolidarea structurilor multinaționale aliate și europene.
În contextul parteneriatului strategic dintre România și Spania, cooperarea dintre cele două armate este la un nivel excelent, fiind relevantă atât în plan bilateral, prin participarea consistentă la activități de instruire și la susținerea capabilităților defensive, precum și în context aliat, prin angajamentul militarilor români și spanioli pentru aplicarea măsurilor de asigurare în flancul estic al NATO, au apreciat oficialii români și spanioli.
În perspectivă, cei doi șefi ai apărării au stabilit să intensifice activitățile de instruire comună în domeniile apărare antiaerienă, poliție militară, ISR („Intelligence, Surveillance, Reconnaissance”), educație și în cele ale forțelor pentru operații speciale și cyber defence.
Un alt subiect pe agenda discuțiilor a fost operaționalizarea structurilor NATO de comandă-control. Astfel, generalul-locotenent Daniel Petrescu a reiterat poziția României de a rămâne angajată, alături de alte state aliate, în consolidarea „NATO Rapid Deployable Corps” din Valencia și, alături de alte națiuni sponsor, în sprijinirea Centrului de Excelență „Counter Impovised Explosive Devices” din Madrid.
„I-am transmis omologului spaniol faptul că România, în procesul de dezvoltare a capabilităților defensive, promovează, în ambele formate, NATO și UE, o abordare realistă, care urmărește coordonarea eficientă a forțelor și mijloacelor naționale având în vedere că, pentru fiecare din cele două organisme internaționale, statele membre dețin un singur set de capabilități”, a afirmat generalul-locotenent Daniel Petrescu.
În anul în care România și Spania marchează împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice, contribuția armatei spaniole pentru consolidarea, în țara noastră, a posturii Alianței de descurajare și apărare este dată de participarea militarilor spanioli la structurile multinaționale ale NATO dislocate în țara noastră și la misiunile de poliție aeriană, alături de Forțele Aeriene Române, au concluzionat oficialii prezenți la întâlnire.
Șeful Statului Major al Apărării din Regatul Spaniei a mai avut întâlniri cu echipele de comandă ale Statului Major al Forțelor Terestre, Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est și Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.
Joi, 25 martie, amiralul Lopéz Calderón va fi primit de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, va avea întrevederi cu șefii Statului Major al Forțelor Aeriene și Statului Major al Forțelor Navale și va participa la ceremonia de încheiere a misiunii de Poliție Aeriană Întărită a detașamentului spaniol dislocat în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.
În ultima zi a vizitei în țara noastră, 26 martie, oficialul spaniol va fi oaspetele Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța și se va întâlni cu marinarii de pe fregata spaniolă care participă la exercițiul SEA SHIELD 21 al Forțelor Navale Române.
Biroul presă